Annons

Sossarna på samma väg som Tanumshede

Körkort till att som går på Söderslättsgymnasiet. Löftet som socialdemokraterna lanserade förra vecka kan knappast undgått någon trelleborgare. Den lilla centerstyrda västkustkommunen Tanumshede erbjuder sina gymnasieungdomar gratis körkortsutbildning.Kommmunen betalar allt, förutom halkkörningen och uppkörningen. Möjligheten har funnits i tre år.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2006

– Det har fungerat fint. Där vi bor är landsbygd och det är en förutsättning att man har körkort om man ska bo kvar här och arbeta i en annan kommun, säger Lennart Christensson, barn- och utbildningschef i Tanumshede.

Av de drygt 140 som årligen går på Tanumshedes gymnasieskola är det cirka 40 som nappar på möjligheten.

Annons

– Körlektionerna hålls inom ramen av det individuella valet. De får betyg i ämnet och får offra något annat. Det kan vara naturvetenskap eller någon särskild kurs i matematik, fortsätter Lennart Christensson.

På lite längre sikt strävar Tanumshede att alla skolans elever ska få körkortet betalt.

– Det är inte klart. Tanken är inte död. Kommunledningen som tillför centerapartiet förespråkar verkligen den här frågan. Dessutom arbetar vi på att samverka med 13 andra kommuner i den här regionen, när det gäller fri körkortsutbildning, säger Lennart Christensson.

Lisbeth Netteberg, gymnasiechef i Trelleborg kommun, känner till socialdemokraternas körschcema inför valet.

– Ja, idén har jag hört och visst är det förmånligt att alla elever, om det genomförs, får körkortet betalt. Det kräver dock att vi får en förstärkt budget. Annars är det otänkbart, säger Lisbeth Netteberg.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons