Sorgedag efter skolmassaker inledd

Fyra blåvita flaggor vajade på halv stång i mörkret utanför kommunhuset i Tusby på torsdagsmorgonen. Allmän sorgedag råder sedan en 18-årig gymnasieelev i kommunen skjutit ihjäl sju skolkamrater och rektorn.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Överläkare Eero Hirvensalo på Tölö sjukhus i Helsingfors bekräftade sent på onsdagskvällen för nyhetsbyrån FNB att 18-åringen dött av de skottskador han tillfogat sig själv.

Polisen avslöjade hans identitet och bekräftade även att det var Pekka-Eric Auvinen som dagen innan lagt ut en video på webbsajten You Tube. Jokela High School Massacre - 11/7/2007 var en förvarning om vad som komma skulle.

På videon visas först skolan i Jokela i Tusby, sedan poserar en ung man med ett vapen riktat mot kameran i en svartröd bild.

Videon har lagts ut av signaturen Sturmgeist89. You Tube avlägsnade profilen och hans videor på onsdagseftermiddagen. Efter urladdningen mot skolkamrater och lärare sköt Auvinen sig själv i huvudet.

Skottdramat började vid lunchtid på Jokelaskolan, en högstadie- och gymnasieskola i Tusby utanför Helsingfors.

Genom högtalarsystemet uppmanade skolans rektor elever och personal att stänga in sig i klassrummen sedan gärningsmannen börjat skjuta vilt omkring sig.

Rektorn och sju elever - fem pojkar och två flickor - föll sedan offer för hans kulor.

Tolv elever vårdades senare för lindrigare skador på ett sjukhus i Hyvinge. Två av dem ska ha fått skottskador och de tio andra skärsår när de flytt.

Kim Kiuru, lärare i historia och psykologi, stannade till i korridoren för att se vad som hände och fick snart se Auvinen skrikande komma springande med en pistol i handen.

Kiuru lyckades rädda sig ut genom ytterdörren. Utanför skolan uppmanade Kiuru sina elever att hoppa ut genom fönstret. Flera elever fick skärsår när de hoppade ut genom det krossade fönstret. Klassrummet låg på andra våningen.

Andra elever flydde i panik utan ytterkläder. Elever och personal togs om hand av en krisgrupp som upprättades i kyrkan i Jokela.

Polisens specialinsatsstyrka omringade skolan ganska snabbt. Omkring hundra poliser deltog i insatsen.

18-åringen hade licens för det handeldvapen han använde. Vapnet var troligen en pistol av typen Sig Sauer Mosquito.

Kim Kiuru säger att Auvinen hade över medelbetyg. Han tycktes ha ett förvirrat ideologiskt intresse för extrema åsikter - såväl vänster som höger.

Tuuli Lukinmaa, som är jämnårig med Auvinen, gick i samma klass i nio år. Hon beskriver honom som en tystlåten person som förändrades mycket på senare år.

- Under högstadiet och gymnasiet förändrades han helt, han började likna Hitler-anhängare, säger hon.

Men hon säger också:

- Man skulle aldrig ha kunnat tro det här om honom.

Lukinmaa säger att Auvinen under högstadiet var utsatt för mobbning.

- Han kommer från en väldigt normal familj: fyra familjemedlemmar, han hade en bror, säger polisen Jan-Olav Nyholm, som var den förste att namnge Auvinen.

Den finländska statsledningen framförde sina kondoleanser till offrens anhöriga. Regeringen beslutade om allmän sorgedag på torsdagen med flaggning på halv stång. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.