Soptippen läcker gödningsämnen

Albäckstippen läcker, men det är inga gifter som kommer ut i grundvattnet eller i havet. Extra provtagningar har gjorts sedan avslöjandet att lakvatten läcker från tippen. Men det är stora mängder kväve och fosfor som läcker ut.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2008

Mängderna som läcker ut motsvarar de orenade utsläppen från 7000 personer. Kväve och fosfor är gödningsmedel som ligger bakom den största delen av övergödningen i havet. Även utsläppen från Albäck gör skada. En fastighetsägare har drabbats av att hans trädgårdsväxter dött, två gånger.

Miljöförvaltningen har som kontrollmyndighet, gett tekniska nämnden ett föreläggande att komma in med förslag på åtgärder senast den 29 februari för att få bort utsläppen.

- Det kan bli tal om investeringar på tiotals miljoner, säger Tekniska nämndens ordförande Eric Samuelsson (m) bekymrat.

Vilken teknik som ska användas är inte klart ännu men någon metod som tar hand om växtnäringen blir nödvändig.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.