Annons

Somrig skola med musik på schemat

Under en vecka blir Kulturskolan en sommarskola. Fem elever kämpar med noterna för att allt ska gå perfekt på måndag då de uppträder tillsammans med Trelleborgs musikkår och Joachim Bäckström.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2013
Desiré Lind, Tor Boefius och Nils Tungvald spelar inför en konsert i Stadsparken på måndag.
Desiré Lind, Tor Boefius och Nils Tungvald spelar inför en konsert i Stadsparken på måndag.Foto: Anna Wahlgren
Svenska flottans marsch är inte det lättaste.
Svenska flottans marsch är inte det lättaste.Foto: Anna Wahlgren

– Min gamla klarinettlärare sa att han brukade hosta när han kommer till ett svårt stycke. Men det är svårt att hosta sig igenom en hel marsch, säger Johan Rufelt, lärare på Kulturskolan.

– Ja, det blir en rejäl hostattack, säger Desiré Lind och skrattar.

Annons

Sedan fortsätter de att repetera. På måndag smäller det. Då kommer fem tonåringar att ingå i Trelleborgs musikkår under en sommarkonsert i Stadsparken där även Joachim Bäckström uppträder. Under några dagar repeterar de i en sommarskola som Kulturskolan håller i. De skyr sommarhettan och tillbringar halva dagarna inne i ett klassrum i stället.

– Det är roligt att spela. Jag tror vi ligger ganska bra till också, säger Manne Kvillberg bakom trummorna.

De spelar Svenska flottans marsch tillsammans och kämpar för att den ska låta bra. Vid två tillfällen ska ungdomarna också repetera tillsammans med musikkåren för att känna på hur det är att sitta med i en stor orkester.

Sommarskolan på Kulturskolan startade för tre år sedan. Men förra året var intresset för lågt och skolan fick ställas in. I år är intresset lite högre. Kanske är det sommarkonserten som lockar. Tidigare i veckan har deltagarna även fått besök från Malmö opera.

– Vi vill visa att man kan fortsätta att ha glädje av sitt instrument även när man blir äldre. Det är vanligt att ungdomar slutar spela när skolan blir mer krävande, till exempel i gymnasiet. Men vi hoppas att inte alla ska göra så, säger Johan Rufelt.

INTERNAL INTERNAL
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons