Annons

Sommarstilla i sommarskolan

Stranden lockar, men inte lika mycket som chansen att komma in på gymnasiet. Det menar eleverna som läser upp betygen i sommarskolan på gymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2011
Sofie Nielsen, Mimmi Sandberg, Elin Landerup och Malin Nilegård tar igen missade kunskaper i matten. Det är lättare att plugga i sommarskolan, tycker de.Foto: Claes Nyberg
Mahdi Ghola har läst svenska för invandrare och håller nu på att lära sig det sista i engelskan för att sedan kunna söka till ett individuellt program. Läraren Henrik Ljungström hjälper honom.Foto: Claes Nyberg
Sabina Magnusson och Veronica Nielsen tycker att sommarskola är ett bra alternativ. "Det är ju inte säkert att föräldrarna kan hjälpa en att plugga hemma", säger Veronica Nielsen.Foto: Claes Nyberg

Ett 20-tal killar och tjejer som nyss gick ut nian och 50-60 gymnasieelever är inskrivna i sommarskolan. I tysta klassrum och nästan tomma korridorer får de en chans att ta igen kunskap som de missat under det gångna läsåret.

– Det är inte så farligt som jag trodde att gå i skolan på sommarlovet, säger Malin Nilegård.

Annons

Hon har precis slutat på Kunskapsskolan och hoppas på att gå stylistprogrammet i Malmö till hösten. Men då krävs det att hon klarar de mattemoment som hon missade på nationella provet.

– Det är lättare att lära sig det här. Här jobbar man med ett ämne hela dagen, säger Malin Nilegård.

Hon får medhåll av sina kompisar Sofie Nielsen, Elin Landerup och Mimmi Sandberg.

– Man får mer hjälp här också, säger Elin Landerup.

Det är gymnasiets studietorgslärare som utgör hjälpen. För deras del handlar det framför allt om att finnas där, förklara och stötta.

– Vi är inte betygssättare, vilket gör att vi hamnar på samma nivå som eleverna. De ska inte låta bli att fråga av rädsla för att det ska påverka betyget, säger en av lärarna Henrik Ljungström.

Framför allt är det matte som både grundskole- och gymnasieelever behöver läsa upp. Men även svenska, engelska och naturvetenskapliga ämnen förekommer. Sommarskolan är öppen varje vardag i fyra veckor. Man väljer själv om man vill plugga hela eller halva dagar och hur många veckor man behöver.

Att niorna väljer att tillbringa lovets första veckor i skolbänken är förståeligt eftersom de annars inte kommer in på sitt önskade program. Enligt Henrik Ljungström är det inte så konstigt att även gymnasieeleverna är motiverade.

– Det är egentligen samma kamp för dem. Redan under första året kommer de flesta på att det är tungt att släpa efter med kurser, säger han.

Klasskamraterna Sabina Magnusson och Veronica Nielsen som går barn- och fritidsprogrammet tycker att sommarskolan är ett bra alternativ.

– Jag gick här efter nian också. Eftersom jag började lite sent i höstas missade jag en del på matten i början av året. Det tar jag igen nu. Vissa säger "palla att gå i sommarskola", men då säger jag bara att jag vill klara min framtid, säger Sabina Magnusson.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons