Annons

Sommarsalut för kulturen i Trelleborg

Lördagens kulturdag inleddes med en smäll som säkert slog de flesta med häpnad – men så är det tryck i kulturen också.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2005
Krutgubben Sven Arnberg fixade en salut för kultursommaren i Trelleborgs stadspark som hördes vida kring. BILD: TOMAS NYBERG
Krutgubben Sven Arnberg fixade en salut för kultursommaren i Trelleborgs stadspark som hördes vida kring. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Iklädd den kanadensiska ridande polisens röda rock satte Sven Arnberg från svartkrutsfantasterna "Krutgubbarna" fyr på luntan till den lilla kanonen framför Stadsparkens scen. Och som det small. Höll man inte för öronen hade man säkert svårt att höra de första tonerna av "Blinka lilla stjärna", som de yngre fioleleverna från Trelleborgs Musik- och dansskola sedan inledde lördagsförmiddagens konsert med.

Sommarsaluten var inledningen på årets upplaga av den sammanslagna kulturdagen, då kulturförvaltningens folk behärskar omgivningarna kring Trelleborgs stortorg. Och där var mycket folk i rörelse på lördagen. Från fyra scener – förutom Stadsparken även Ebbehallen, Kafé Vattentornet och Trelleborgens Medeltidstält framför biblioteket – kunde man höra musik som omspände sådär tusen år. Från de tidstypiskt klädda "Harald Blåtands vilda band" till musikskolans rockensembler.

Annons

– Det är inte ofta man har den här typen av konsert där man verkligen kan visa allt, sa Michael Nordberg från Musik- och dansskolan, som också hade all sin personal och nära nog alla sina elever i farten denna kulturkryllande dag. Att ena halvan av kulturdagen är den tidigare "Boklördagen" syntes förstås vid biblioteket, där det såldes både utgallrade hyllvärmare och historiska och arkeologiska böcker från museet och Riksantikvarieämbetet. Dessutom pågick konstutställningar på tingshuset och Ebbehallen.

Jörgen Flink, kommunens kulturchef, myste över det fina vädret och åt att en hel del kultursugna människor infunnit sig.

– På det här sättet får vi ett bättre utbud och större publik, sa han. Någon vill kanske titta på konst, någon annan vill lyssna på musik. Här finns något för alla!

Och Sven Arnberg, han som fyrade av sommarsaluten i sin lilla svartkrutskanon, han kramade om sitt barnbarn Maria innan hon rusade upp på Stadsparkens scen med sin fiol för att vara med och spela. I kulturen kan alla generationer mötas.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons