Annons

Sommarjobbet blev en plåga

Trettiofyra Vellinge- och Trelleborgsungdomar har i sommar hört av sig till LO:s hjälptelefon. De flesta frågar om lönevillkor, men vissa är förtvivlade efter att ha tvingats jobba hela dagar utan rast eller att ha lurats på betalningen.
Trelleborg • Publicerad 26 juli 2007

Sedan några år tillbaka har LO en hjälptelefonlinje som sommarjobbande ungdomar kan ringa om de har problem på sin arbetsplats.

– I Trelleborg hörde en tjej av sig som en dag plötsligt tvingades sluta trots att hon hade papper på att hon hade tre veckor kvar av sin anställning, säger Mattias Mirhagen, ansvarig för fackets hjälptelefon.

Annons

De flesta som ringer jobbar inom butiks- eller restaurangbranschen och drygt sextio procent är tjejer. Från Trelleborg kommun har tjugofyra ungdomar ringt hittills i år, och från Vellinge kommun tio. Den stora majoriteten av de som ringer har bara frågor om vilken lön som gäller eller andra rena upplysningsfrågor. Men vissa som hör av sig är förtvivlade efter att ha blivit illa behandlade. Om de blivit orättvist behandlade slussas de vidare till fackets lokala avdelningar som kan försöka hjälpa genom att kontakta arbetsgivaren.

– I Vellinge handlade ett ärende om en tjej som jobbade några dagar på ett kafé, men som inte fick någon lön då hon slutade. Ett annat rörde en tjej under arton år som tvingades jobba i en kiosk en hel dag utan rast, berättar Mattias Mirhagen.

Han är noga med att poängtera att de allra flesta arbetsgivare sköter sig bra, men säger samtidigt att det alltid finns de som ser sin chans att utnyttja semestervikarierande ungdomar som inte vet sina rättigheter.

– Det finns saker i sommarjobbssverige som inte hör hemma på en arbetsmarknad. De flesta arbetsgivare är schyssta men på en del arbetsplatser är det lite High Chaparall, säger Mattias Mirhagen.

Martin Albinsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons