Annons

Sommarjobbare gör strandhugg

Regn och sol. Engångsgrillar och ölburkar. Under tre veckor städar sommarjobbare från Navigatorcentrum upp längs stränderna i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Grå moln täcker himlen över Dalabadet. Sanden längs stranden färgas mörk av duggregnet. Det är här som Kevin Munge och elva andra skolungdomar har sin arbetsplats över sommaren.

Arbetsdagen sträcker sig från 8.30 till 14.30. Stränderna vid bland annat Dalabadet och Skåre skansar ska rensas från ölburkar och engångsgrillar som lämnats kvar av turister och semesterfirare.

Annons

– Man få ju lön, det är det bästa med det här jobbet. Men till nästa sommar vill jag ha något helt annat jobb, säger Kevin Munge.

För honom, liksom för Sandra Javhamre, är strandstädningen första kontakten med arbetslivet. Ansökan till de kommunala sommarjobben skickades in under våren. Strax före sommaren kom svaren.

– De ringde och sa att man hade fått jobbet. Även om det inte är så kul att städa stranden så ser det ju bättre ut i papper och så än om man inte hade gjort något alls i sommar, säger Sandra Javhamre.

Utöver arbetslivserfarenheten resulterar också sommarjobbet i en lön på 4 500 kronor för tre veckors arbete. Pengar som ska användas till olika ändamål.

– Jag sparar nog en del och shoppar för resten, säger Rebecka Ericsson Szecsenyi.

Molnen skingrar sig och regnet lättar. Sommarjobbarna fortsätter sitt arbete, ölburkar och glasspapper plockas upp och läggs i två svarta plastsäckar.

Det är första året som Navigatorcentrum har sommarjobbare anställda som städar stränder. Arbetet leds av Göran Hofstedt och Robin Roos. Och så här långt har sommarjobbarnas arbete varit mycket uppskattat av trelleborgarna.

– Många personer har spontant kommit fram och sagt att ungdomarna gör ett bra jobb när vi är här ute. Det känns väldigt kul, säger Göran Hofstedt.

Lucas Dietrichson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons