Annons

Sommarjobb som kräver gröna fingrar

Träna simning och rugby, vara simskollärare och träffa vänner. Feriepraktikanten Martina Jonsson, som jobbar på parkförvaltningen, har dagarna fulla av aktiviteter. Men nu längtar hon efter sommarlov.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2006
Martina Jonsson trivs med sitt sommarjobb på parkförvaltningen. Bild: Claes Nyberg
Martina Jonsson trivs med sitt sommarjobb på parkförvaltningen. Bild: Claes NybergFoto: 

I år har Trelleborgs kommun 85 feriepraktikanter på olika arbetsplatser. Martina Jonsson är en av dem. Hon jobbar på parkförvaltningen för andra året i rad, och hon trivs med sitt sommarjobb. När TA träffar Martina står hon och rensar ogräs i värmen i Klosterträdgården tillsammans med Ewa Dessfeldt.

– Roligast är att jag får vara ute. Jag har mest rensat ogräs, och det är inte så jättekul i sig. Men man får ju röra på sig. I bland kan det vara ett hårt jobb, när jorden är hård, säger Martina Jonsson. Hon tycker också att det är roligt att se resultat, att det blir fint där hon har rensat.

Annons

Martina Jonsson är en upptagen tjej. Hon spelar rugby i Pingvins rubgylag, som har träning två gånger i veckan, och tränar simning i Trelleborgs kappsim fem till sex dagar i veckan. Och så är hon simskollärare.

– Jag gillar att vara med barnen och lära ut något man kan, säger hon.

Det här är Martina Jonssons sista sommarlov innan hon slutar trean på Söderslättsgymnasiet där hon läser naturvetenskapliga programmet. Sen vill hon läsa vidare, men har inte bestämt vad. Därför planerar hon att jobba och resa ett år först.

– Jag tänkter ofta på vad jag ska läsa till sen, men jag har inte bestämt mig. Det blir skönt med ett uppehåll först för man har ju pluggat så länge nu.

Det bästa med att ha ett sommarjobb är att tjäna pengar och känna att de är ens egna, enligt Martina Jonsson. De ungefär 13 000 kronor som hon tjänar i sommar kommer hon att spara.

– Antingen går de till att plugga vidare, eller till ett resmål, eller kanske till en bil...

Nu längtar hon efter riktigt sommarlov – om en vecka är månaden på parkförvaltningen slut och då blir det också uppehåll i träningen.

– Att bara vara ledig och sola, och kanske resa någonstans. Det längtar jag efter, säger Martina Jonsson.

Karin Arbsjö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons