Sommaren på väg bort efter helgen

En försiktig prognos från Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, visar att hösten gör sitt antågande till Söderslätt på söndag. Sommarens sista solstrålar får vi alltså njuta av i dag, om vi ska tro SMHI.
Trelleborg • Publicerad 6 september 2013
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Vad kan man säga om den gångna sommaren?

- Den har varit ganska bra, den skiljer sig mycket från förra sommaren, då det var väldigt mycket skurar. I juni i år var det någon grad varmare än normalt och normalt med nederbörd. Juli var varm men ni där nere fick inte direkt något värmerekord. Augusti var också varmare med någon grad och torrare än normalt.

Kan man säga att det fortfarande är sommar?

- Ja, rent meteorologiskt är det sommar hos er fortfarande. Hösten har ännu inte nått dit ner. Det är varmt för att vara i början av september, men det är inte särskilt ovanligt att det är det.

Hur länge stannar sommaren på Söderslätt?

- I alla fall över helgen som det ser ut just nu. Det kommer vara torrt i helgen och ganska soligt och temperaturerna kommer ligga på mellan 20 till 24 grader. Men de sydvästliga vindarna kommer tillta vilket kan göra att det känns svalare.

Så du menar att hösten kommer efter helgen?

- Den som gillar sol och värme gör bäst i att passa på att njuta i helgen. På söndag kan det komma moln – kanske även regn – från ett regnområde väster ifrån. Så det kan bli ostadigt redan då.

Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.