Annons

Sommaren i sanden har börjat

Solen har värmt i några dagar. Och genast sveps handdukarna ut över sanden. I Beddingestrand blir det ett riktigt strandliv när tången skrämmer upp badarna på land.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2005

Henrik Lindström öppnar luckan till kiosken och bär ut några vita plaststolar mellan minigolfbanorna. Där, i skuggan av strandtallarna, har han ett riktigt glassigt sommarjobb. Men än så länge är det inga köer till läskkylen eller golfklubborna. Fortfarande är badgästerna lite skeptiska, trots stekande solsken och sand som värmer mellan tårna.

– Det har varit lite blåsigt, säger Henrik Lindström som förklaring, där han står bakom lådorna med smågodis.

Annons

En som njuter av vinden är hunden Simba, som dåsar i skuggan. En omtänksam matte har till och spänt upp ett litet solskydd för ögonstenen.

– Vi brukar åka till Smyge men tog vi oss hit på grund av hunden. Här är mer gräs att ligga i, säger Elisabeth Lagerholm som dock placerat sig väl exponerad för solen med ett korsord i händerna.

Två meter längre bort breder den inbjudande stranden ut sig. De riktiga solnjutarna har redan hunnit med ett par timmar, och nu strax efter lunch fylls stranden på med fler som i sakta mak breder ut sig med parasoller, solstolar, badbollar och färgglada plasthinkar. Alla håller sig dock på respektfullt avstånd från vattenbrynet där svartgrön tång ligger som ett brett bälte mot den vita strandkanten.

Det knorras lite bland solbadarna som nog även skulle vilja ta sig ett dopp i det svalkande vattnet. Fyraåriga Tilde Sjögren håller sig till skillnad från de andra nära vattenbrynet. Med en hink och spade har hon påbörjat ett av sommarens första sandslott.

– Nu kommer vattnet, ropar hon förtjust när den skyddande vallgraven runt fästningen fylls med havsvatten.

Mamma Annika Sjögren övervakar bygget och ser till att solhatten sitter kvar på dotterns huvud. De brukar dra sig ner till stranden från hemmet i Södra Åby så fort de får chansen.

Frekventa badgäster är också familjen Ohlsson från Sundsvall. Varje år när värmen gör sitt intåg passar de på att besöka farfar som är bosatt i Sveriges sydligaste del. Nu pressar de på stranden fram till på lördag då det bär iväg hemåt mot nordligare breddgrader. Och fram till dess hoppas de på att vinden vänder. Förhoppningsvis tar den då med sig tången.

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

Kristofer Naess
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons