Sommar på konsthallen

Det var vallmons starka färger som lockade Jenny Gärtner in i blomstermåleriet. "Jag är ju egentligen kolorist, inte blommålare", säger hon och berättar om hur hon till en början stretade emot lusten att måla blommor.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2008
Konstnär Jenny Gärtner hänger sina blommande akvareller inför morgondagens vernissage på Falsterbo konsthall. Bild: Tomas Nyberg
Konstnär Jenny Gärtner hänger sina blommande akvareller inför morgondagens vernissage på Falsterbo konsthall. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det började för åtta år sedan när Jenny Gärtner letade inspiration till en utställning hon skulle göra. Av en slump föll hennes blick på vallmon som lyste i rapsfälten bredvid vägen. Hon stannade bilen, hoppade ut och plockade en bukett - enbart för färginspirationen, understryker hon. Väl tillbaka i ateljén för att prova fram kulören fann hon sig måla vallmor på löpande band - trots att hon febrilt sökte andra motiv. Först efter att en bekant visat uppskattning för hennes blommotiv insåg hon att de kanske inte var så tokiga trots allt.

Nu består hela utställningen på Falsterbo konsthall av blommor - pionknoppar, tistlar, violer och ett kålhuvud.

Jenny Gärtner är verksam som konstnär sedan 23 år tillbaka. Och alltsedan blommorna kom in i hennes bilder för åtta år sedan hittar hon alltfler detaljer som fascinerar i växtriket.

- Jag är ingenjör också så jag ser ju de här fantastiska konstruktionerna, säger hon och pekar på hur vallmons mjuka kronblad ömsom böjs för vinden och sträcker sig mot solen.

Uppvuxen som hon är i Malmö har Jenny Gärtner tillbringat sina somrar i Falsterbo och Skanör. En utställning med sommarblommor passar extra bra här, tycker hon.

- Ja, Falsterbo är sommar för mig, säger hon.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.