Som man bäddar får man ligga

Utsläppen av kväve och fosfor har minskats med hälften. Ingen lukt. Kemikalieanvändningen är betydligt mindre, liksom energiförbrukningen.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2005

Det var i maj förra året som de första små plantorna vass från Lettland sattes ut i de nya bassängerna vid reningsverket i Smygehamn.

Nu står de höga och gröna och vajar lätt i vinden. Det är svårt att tänka sig att den gröna anläggningen faktiskt renar avloppsvatten från drygt 6000 kommuninvånare bara genom att existera. När reningsverket i Smygehamn skulle byggas om, åkte politiker från både tekniska nämnden och miljönämnden åkte på studieresa till Danmark, som ligger långt framme i användning av vassbäddar för att se hur dessa fungerade.

– Vi var även och tittade på en anläggning i Hässleholm och efter att vi hade sett vilka positiva resultat den resulterade i, tog vi beslut i nämnderna att satsa på projektet, berättar Alf Hansson (s), ordförande i tekniska nämnden.

Anläggningen med vassbäddarna har kostat drygt 4, 6 miljoner kronor. En miljon kronor har kommunen fått i bidrag från staten, via det lokala investeringsprogrammet, LIP.

Anläggningen kostar dock väldigt lite i driftskostnader jämfört med hur avloppsvattnet tidigare renades.

– Bara genom att inte behöva använda lika mycket kemikalier, sparar vi 115000 kronor, säger Lars Thysell, VA-chef. När man renar avloppsvatten på det tidigare, traditionella sättet avvattnar man avloppsvattnet genom att centrifugera det.

Sedan torkas och pressas röt-slammet med hjälp av kemikalier: Processen är både dyr och energikrävande.

– Nu går avloppsvattnet först in i reningsverket för att sedan pumpas ut till vassbäddarna, då har det samma konsistens som tunn filmjölk ungefär, sedan tar vassen hand om det, berättar Alf Johansson, maskinist på reningsverket och den som sköter driften av vassbäddarna.

Efter tio år är bäddarna fyllda och det är dags att tömma dem.

– Då har 95 procent av kvävet och fosforn i avloppsvattnet renats av vassen, säger Alf Johansson.

I nuläget finns det dock ingen möjlighet att lägga ut slammet från bäddarna på åkersmark som odlas för grödor.

– Regeringen håller just nu på att utreda den frågan, mycket kan hända på tio år, säger LarsThysell.

Vinsterna för miljön är stora.

– Det här är en del av processen för att återställa Östersjön, säger Sten Björk (s), ordförande i miljönämnden.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.