Annons

Solrosens barn skapar vardagskonst

Ett skokartongslock blir en vacker ram. En mjölkkartong en bläckfisk " eller kanske ett spöke. Man tager vad man haver när man ska skapa i dagens besparingsdrabbade barnomsorg och skola.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2005
"Kolla vad jag har gjort!" Tindra Olsson visar lyckligt upp en av sina lila glasspinnar.
"Kolla vad jag har gjort!" Tindra Olsson visar lyckligt upp en av sina lila glasspinnar.Foto: 
Tindra Olsson, Kevin Ingered, Felix Fredrixon och Emmi Prüssaman på Solrosens förskola skapar alster som ska visas på Garvaregården. Albert Lubwama och Ida Tillberg saknas på bilden.
Tindra Olsson, Kevin Ingered, Felix Fredrixon och Emmi Prüssaman på Solrosens förskola skapar alster som ska visas på Garvaregården. Albert Lubwama och Ida Tillberg saknas på bilden.Foto: 
Blå blir Emmi Prüssmans pinnar när hon med stor koncentration tar sig an uppgiften att måla glasspinnar som ska klistras ihop och formas till namn. BILD: TOMAS NYBERG
Blå blir Emmi Prüssmans pinnar när hon med stor koncentration tar sig an uppgiften att måla glasspinnar som ska klistras ihop och formas till namn. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
När tålamodet tar slut tar det tvärt slut. Tindra Olsson slinker iväg och tvättar händerna.
När tålamodet tar slut tar det tvärt slut. Tindra Olsson slinker iväg och tvättar händerna.Foto: 

– Det är synd, det finns så många eldsjälar ute i verksamheten som brinner för detta och som blir frustrerade när de inte kan förverkliga det de vill, konstaterar förskollärare Gerd Ring på Solrosens förskola. – Från början var vi nio förskollärare och lärare, men nu är vi bara tre kvar och det beror inte på att man inte vill, man hinner helt enkelt inte för att man är för lite personal… Runt ett litet bort sitter Emmi Prüssman, Tindra Olsson, Kevin Ingered och Felix Fredrixon och skapar med liv och lust. – Jag ritar blå, berättar Emmi och smetar med noggrannhet ut blå färg över en glasspinne. – Kolla här vad jag gjorde, utbrister Tindra och håller upp en lila glasspinne. Hennes min avslöjar hur nöjd hon är med sitt arbete. Pinnarna ska så småningom bilda barnens namn. Gerd Ring har själv målat och klistrat sitt namn så att barnen ska få en bild av hur det kommer att bli. – Det är fantastiskt att se deras upplevelser under arbetets gång, fortsätter Gerd Ring. När de upptäcker att det de skapar liknar något. Barnens verk kommer från den 1 april och tre veckor framåt att visas på Garvaregården. Rubriken är Man tager vad man haver. Initiativet kommer från ABF och Idémacken, som är ett samarbetsorgan för förskollärare och lärare. Förutom de sex barnen på Solrosens förskola kommer barn från Klämmans förskola och hela Liljeborgsskolan att medverka. Gerd Ring plockar fram mjölkkartonger och de fyra barnen runt bordet skiner upp. – Det är bläckfiskar, förklarar Kevin de svarta mjölkkartongerna som klippts upp längst ner. Det var svårt, tillägger han. Barnen på Solrosens förskola som deltar i projektet är mellan 2,5 och 3,5 år. – Det är en tacksam ålder, säger Gerd Ring. De är med på det mesta, men det kan vara svårt att hålla uppe koncentrationen. I samma stund tar Tindras tålamod slut och hon skuttar ut för att tvätta sina händer. Kevin deklarerar att han inte tänker måla fler pinnar han heller, men att han gärna tömmer färgburkens innehåll på ett papper. Kanske kan han ta Tindras färg också? – Orange och lila blir ju brunt, konstaterar han förvånad men lycklig medan han tar stora drag med penseln. – Jaaaa, papper, utbrister Felix och målar resten av sin gula färg över det vita. – Jag målar, säger han med en lycklig min. Nilla Andersson 0410-545 33 nilla.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons