Solig stämning och PRO-väder

Smäktande toner av gamla favoriter från förr fyllde Stadsparken på onsdagen, när PRO passade på att visa upp sig under sin aktivitetsvecka. Självklart var det "PRO-väder".
Trelleborg • Publicerad 9 september 2004
040908 PRO. Ackompanjerad av Tongivarna sjöng Astrid Magnusson gyllene hits från förr. Bild. Tomas Nyberg
040908 PRO. Ackompanjerad av Tongivarna sjöng Astrid Magnusson gyllene hits från förr. Bild. Tomas NybergFoto: 

Trots att de låtsades vara hur vana som helst vid soligt och varmt septemberväder, kunde funktionärerna från PRO Trelleborg knappt tro sin tur när de ordnade sin träff för alla som är nyfikna på deras verksamhet.

På scenen framträdde pensionärernas egna orkestrar, först Tongivarna under ledning av Ebbe Svensson och därefter PRO: s sångkör, och nedanför den hölls en liten loppis och delades ut informationsblad.

Uppvisningen var en del av Pensionärernas Riksorganisations "aktivitetsvecka", som återkommer varje år.

– Meningen är att skaffa nya medlemmar. Och här i Stadsparken syns och hörs vi ju, förklarade Inger Nilsson, ordförande i PRO Trelleborg.

– Och så har vi torget precis intill, där trelleborgarna är ute och rör på sig.

De som inte kände till organisationens historia fick lära sig att den bildades 1942, som en påtryckargrupp som skulle ge makthavarna en tankeställare om pensionärernas situation.

Det är inte det att PRO Trelleborg lider någon brist på medlemmar. De har redan 1 540 stycken, och då är de bara en av fyra pensionärsföreningar verksamma i stan. Men det finns plats för en och annan medlem till, och flera nya namn kom in under onsdagen. Man passade också på att demonstrera sin funktion som påtryckare, genom att samla namnunderskrifter mot hoten emot Apotekets medicinmonopol.

Som om inte sol, sång och musik var nog för att sprida trivsel så rundade PRO av med dans också. Men då flyttade man in hela sällskapet på Folkets hus, för att hålla sin vanliga månadsdans, en populär tillställning även i vanliga fall.

– Sluter vi oss bara inom våra väggar så når vi inte ut till lika många, konstaterade Inger Nilsson, nöjd med uppslutningen denna aktivitetsdag.

Lars Thulin

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.