Annons

Solgården först i Sverige – odlar storsäljaren själva

För Solgården i Snarringe har projektet varit en nagelbitare. Men nu har man lyckats med försöket att bli först i Sverige med att odla höstens storsäljare nummer ett – den purpurlysande ljungen – i kommersiell skala.
Snarringe • Publicerad 25 september 2024 • Uppdaterad 26 september 2024
Skeptiska in i det sista. Men de ”trio”-krukor med calluna Beauty ladies i olika färger som Jens Wallin, med pappa Håkan och svågern Alex Wallin, håller är beviset för att Solgårdens vågspel med att odla ljung i större skala gick hem. Även produktionschef Johan Carlsson (ej med på bild) har del i framgången.
Skeptiska in i det sista. Men de ”trio”-krukor med calluna Beauty ladies i olika färger som Jens Wallin, med pappa Håkan och svågern Alex Wallin, håller är beviset för att Solgårdens vågspel med att odla ljung i större skala gick hem. Även produktionschef Johan Carlsson (ej med på bild) har del i framgången.Foto: Tomas Nyberg

Ljungen, den höstigaste av alla våra höstblommor, ser tålig och stark ut där den står på hedar och i skogspartier. Men det är i själva verket en rätt kräsen och känslig växt. Att odla den själv är inget för nybörjare, och att göra det i större skala för att sälja plantor på kruka låter sig knappt göras på våra breddgrader.

Följaktligen kommer det mesta av den ljung som efterfrågas nu på hösten på import, mestadels från Tyskland. Fram tills nu. För nu har Solgården i Snarringe lyckats med sitt experiment.

Höstvibbar. Patryk Szulc lastar vagnar med färskodlad calluna, inför utskeppningen till grossisterna.
Höstvibbar. Patryk Szulc lastar vagnar med färskodlad calluna, inför utskeppningen till grossisterna.Foto: Tomas Nyberg
Annons

Över en förhållandevis liten yta, har Solgården satt ca 18 000st sticklingar i kruka och fått callunan, som det latinska namnet lyder, att blomstra. Nu skickas de ut till grossister som är förtjusta över att äntligen kunna erbjuda storsäljaren i närodlad form.

– De blev ju jätteglada. Och vi är så klart stolta och glada, säger Jens Wallin på Solgården, där man nu har planer på att satsa ännu större till nästa höst.

– Blommor i högsäsong är en sak, fortsätter han. Men vi vill ju kunna producera och sälja tolv månader om året och måste leta produkter som passar.

I höstsegmentet har det gamla familjeföretaget, grundat 1958, förvisso höststjärnor och cyklamen att falla tillbaka på. Men ljungen blir ett bra tillskott, ekonomiskt sett. Och vägen fram till färdiga plantor har varit lång och krokig.

”Vi var inne på att hutta alltihop i komposten”, medger Håkan Wallin om experimentet.
”Vi var inne på att hutta alltihop i komposten”, medger Håkan Wallin om experimentet.Foto: Tomas Nyberg

Att odla i växthus är inte att tänka på, det blir för varmt för ljungen. Det måste ske utomhus, och det ska vara lagom mängder sol och regn.

– Klimatet och antalet ljustimmar har stor betydelse, berättar Håkan Wallin, pappa till Jens. Jag tror knappt att det skulle funka att odla ljung bara en timme norrut härifrån.

– Vi hade kalkylerat med att det inte skulle gå. Och ett tag var vi faktiskt inne på att hutta alltihop i komposten, fortsätter han.

Att man lyckats en gång betyder dock inte att man har knäckt hemligheten, och enkelt kan upprepa succén till nästa år.

– Nej, alla år är olika, med skilda förutsättningar, säger Jens Wallin. Detta är ett levande projekt, och vi har egentligen bara påbörjat en lång resa. Men nu har vi i alla fall årets erfarenhet att luta oss emot.

”Detta är ett levande projekt”, säger Jens Wallin om Solgårdens odling av svensk ljung ”och vi har egentligen bara påbörjat en lång resa”.
”Detta är ett levande projekt”, säger Jens Wallin om Solgårdens odling av svensk ljung ”och vi har egentligen bara påbörjat en lång resa”.Foto: Tomas Nyberg

Den tyska import-ljungen är också normgivaren i sammanhanget, och den är av god kvalitet.

Annons

– Vi vet hur det ska se ut och därför ligger ribban rätt högt. Men det är också därför vi kan säga att vi är väldigt nöjda med årets test, säger Jens Wallin.

– Och det skulle inte förvåna mig om den här ljungen är mer hållbar i vårt klimat, just för att den odlats här, fortsätter han.

Nyligen har Solgården också gjort en nyinvestering i en supermodern planteringsmaskin, med en kapacitet för att producera uppåt 12 000 planterade krukor i timmen. Så hög produktion har inte anläggningen i dag – men det är en investering för framtiden.

Den klassiska ljungen är violett/purpurröd. Men de små blommorna kan faktiskt vara vita också.
Den klassiska ljungen är violett/purpurröd. Men de små blommorna kan faktiskt vara vita också.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Ljung

Sommar- och höstblommande växt med små rödvioletta blommor, latinskt namn calluna. Finns i flerårig variant, men också som knoppblommande ljung och ettårig höstljung.

Ljungen är mångsidig, känd för sina tåliga och vackra blommor som kan stå emot kyla och frost. Vanlig i så gott som hela Europa, inklusive Island, och växer ofta i skogar och på öppen mark, särskilt på hedar i mager, torr jord.

Enkla att plantera, kräver minimal skötsel och kan trivas i både sol och halvskugga.

Ljungen är Västergötlands landskapsblomma. Gammal folktro säger att bär man in ljungen inomhus, då bär man in fattigdomen i sitt hem.

Källa: Plantagen / Wikipedia.

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons