Annons

Soldatliv i stället för att bara slappa

Trelleborg • Publicerad 22 februari 2007
Lukas Lindborg närmast och Hans Persson lär ut hur man sätter ihop en bår och hur man tar isär den. Bild: Tomas Nyberg
Lukas Lindborg närmast och Hans Persson lär ut hur man sätter ihop en bår och hur man tar isär den. Bild: Tomas NybergFoto: 
Spänningen stiger när alla kursdeltagarna går fram för att kontrollera sina resultat. Bild: Tomas Nyberg
Spänningen stiger när alla kursdeltagarna går fram för att kontrollera sina resultat. Bild: Tomas NybergFoto: 
Det gäller att hålla värmen när man ska skjuta. Mikaela Lagerberg valde att starta med armhävningar. Bild: Tomas Nyberg
Det gäller att hålla värmen när man ska skjuta. Mikaela Lagerberg valde att starta med armhävningar. Bild: Tomas NybergFoto: 
Efter skjutningen ska vapnen göras klara för visitation efter skjutning. Gun-Britt Hallberg tog hand om ett gevär kaliber 22. long. Bild: Tomas Nyberg
Efter skjutningen ska vapnen göras klara för visitation efter skjutning. Gun-Britt Hallberg tog hand om ett gevär kaliber 22. long. Bild: Tomas NybergFoto: 
Med värme i kroppen fick hon också godkänt på skjutningen. Bild: Tomas Nyberg
Med värme i kroppen fick hon också godkänt på skjutningen. Bild: Tomas NybergFoto: 
Sedan gick skjutledaren Jesper Nilsson över alla vapnen, däribland Martin Wendestams. Bild: Tomas Nyberg
Sedan gick skjutledaren Jesper Nilsson över alla vapnen, däribland Martin Wendestams. Bild: Tomas NybergFoto: 
Marschera med packning, resa 20-mannatält och sova i det ingår i grundutbildningen. Bild: Tomas Nyberg
Marschera med packning, resa 20-mannatält och sova i det ingår i grundutbildningen. Bild: Tomas NybergFoto: 

104 ungdomar, mellan 15 och 18 år gamla, från hela Skåne tillbringar sportlovet i grönkläder. I år är det 20 tjejer som deltar i utbildningen som är indelad i fyra steg: grundkurs, fortsättningskurs samt ledarskap 1 och 2. Tanken är att de sedan efter en komplettering ska kunna rekryteras direkt in i Hemvärnet.

– Jag gjorde min första kurs här 1967, säger Thomas Undenius som arbetar på Skånes Försvarsutbildningsförbund sedan sin pensionering som major. Det var så min militära karriär började. På tisdagsförmiddagen marscherade 46 ungdomar ur grundkursen ut till skjutplatsen vid Ljungen där de skulle övernatta. Det skulle bli deras första erfarenhet av att resa ett 20-mannatält, att sova i det och att sitta eldpost.

Annons

– Bara under 2007 har vi hittills rekryterat 40 ungdomar, säger Jan Nygren som är informationsansvarig på skolan. Väldigt många av dem går sedan vidare, gör värnplikten, blir officerare eller reservofficerare.

All ungdomsverksamhet inom Försvarsmakten har lagts ut på Försvarsutbildningsförbunden. I Skåne är omkring 1000 ungdomar aktiva i nio ungdomsavdelningar. För verksamheten bidrar Försvarsmakten med en miljon kronor.

Efter grundkurs och fortsättningskurs börjar ungdomarna på ledarskapskurserna. Då får de ta hand om och leda andra unga under överinseende av instruktörer. Om de visar sig lämpade kan de sedan fortsätta vidare för att bli ungdomsledare i sin tur.

– Intresset är stort och det växer, säger Thomas Undenius. – Det är militär ordning här, säger Jan Nygren. Det är morgon- och kvällsvisitation och det ska vara tyst 22.30. Vi har hela tiden folk på plats. Frukosten börjar kvart över sex. Då är några trötta och gnälliga men det går över på en timme.

Eleverna på fortsättningskursen låg på skjutbanan. Deras vapen var 22. long, ett vapen som är lite kraftigare än ett gammaldags salongsgevär. Efter att ha skjutit ett antal serier var alla godkända.

Normalt hålls de regionala kurserna, som de den här veckan, tre gånger om året, på sportlovet, under sommaren och under novemberlovet.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons