Sol på engelska skyddat namn

Trelleborg • Publicerad 14 oktober 2006

Det går att få ensamrätt på ett så vanligt ord som sol (på engelska Sun). Åtminstone när de ingår i varumärken. Det har Patent- och registreringsverket, PRV, bestämt när verket upphäver registreringen för ett företag i Höllviken.

Höllvikenföretaget hade ett varumärke som heter Sunskin som tillsammans med en sol betecknar en serie produkter som används i samband med tvätt. Lever Fabergé AB vände sig till PRV och ville ha registreringen för namnet Sunskin upphävd.

Lever Fabergé har en produkt som heter Sunsilk som funnits i många år och hävdar att man har en inarbetad rättighet till varumärket SUN (Sol).

Sedan sätter sig PRV och räknar bokstäver och jämför dem i de två varunamnen. Snabbt kommer PRV fram till att Sunskin och Sunsilk innehåller lika många bokstäver och de är minsann, så när som på en, samma bokstäver i de två namnen. PRV hävdar också att det är lätt att se fel på de två namnen, särskilt som Höllvikenföretaget har en sol som bakgrund till namnet och därför inte får fortsätta använda namnet.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.