Sol och grus gör vägarna halkfria

Solen och personalen från tekniska förvaltningen gjorde under måndagen gemensam sak i att bekämpa isen på vägar, gångbanor och cykelvägar. Främst är det grus som gäller när vägarna ska bli halkfria.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2008
I över tio år har Patrick Hansson arbetat på tekniska förvaltningen. Varje vinter återkommer arbetsuppgiften att sanda och skotta snö. – Det känns positivt, man får ju speciellt tänka på de äldre, säger han. Bild: Tomas Nyberg
I över tio år har Patrick Hansson arbetat på tekniska förvaltningen. Varje vinter återkommer arbetsuppgiften att sanda och skotta snö. – Det känns positivt, man får ju speciellt tänka på de äldre, säger han. Bild: Tomas NybergFoto: 

Knappt 1,4 miljoner kronor har avsatts i tekniska förvaltningens budget till halkbekämpning och snöröjning för 2008. Under vintermånaderna i början av året har man använt drygt 850 000 kronor av summan. Resten ska räcka till årsskiftet och motsvarar cirka fem snöröjningsdagar.

- Nästa år blir det mindre i budget. Vi har ju sparkrav på oss, säger Bengt Andersson på tekniska förvaltningen.

Samtidigt är det ett område som är svårt att spara på.

- Vi kan ju inte stoppa snöröjningen bara för att pengarna tar slut. Snöröjningen och halkbekämpningen delas in i olika prioritetsnivåer. Först och främst röjer man längs busslinjer, stora gator och längs det större gång- och cykelvägnätet. Detta sker även under jourtid på kvällar och helger.

- Grundidén är att det ska vara framkomligt så att man ska kunna åka kommunalt, säger Bengt Andersson.

Under ordinarie arbetstid tar man vägnätet inom bostadsområden. Patrick Hansson var en av dem som i går fick börja sin arbetsvecka med att sanda gång- och cykelbanor.

- Det är bara sanda som gäller. Salt får vi ju inte använda. Men vissa cyklister gnäller över det, säger han.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.