Annons

Sökes: arbetskamrater

Polisen vill stoppa snedrekryteringen inom den egna kåren och få fler med invandrarbakgrund till yrket. Det var motivet för torsdagskvällens informations- och rekryteringsträff på fritidsgården Backafall på Fagerängen.
Trelleborg • Publicerad 20 oktober 2006
Polismannen Jan Jönsson informerade ungdomar om polisyrket på Backafalls fritidsgård på torsdagskvällen. BILD: CLAES NYBERG
Polismannen Jan Jönsson informerade ungdomar om polisyrket på Backafalls fritidsgård på torsdagskvällen. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

– Här finns ungdomar med en annan etnisk bakgrund än den svenska och det är sådana vi söker med ljus och lykta efter, berättade polismannen Jan Jönsson som är rekryteringsansvarig på polisen i Skåne.

Att de allra flesta poliserna i det svenska samhället har svensk bakgrund och är män är ett stort problem, anser Jan Jönsson.

Annons

– Det är oerhört viktigt att ha jämn spridning. Polisen ska vara en spegelbild av hela samhället, sa Jan Jönsson.

Med detta i bakhuvudet torde Jan Jönsson vara nöjd med att 19-åriga Rengin Ibrahim dök upp på informationsträffen. Rengin Ibrahim har haft viljan att bli polis i många år.

– Det är en dröm, säger hon och fortätter:

– Det är ett tufft jobb. Men man blir respekterad och folk ser upp till en. Det verkar vara ett rätt så intressant jobb och det händer alltid något, sa Rengin Ibrahim innan mötet.

Rengin Ibrahimn vill vara ute där det händer, i utryckningsstyrkan eller som patrullerande polis. Att sitta inne och arbeta med utredningar är inte hennes stil.

Under mötet hoppades hon få tips och råd om hur hon uppfyller sin dröm.

Och Jan Jönsson stod gärna till tjänst.

– Arbeta eller läs vidare efter gymnasiet. Alla jobb räknas. Det är viktigt med erfarenhet från arbetslivet. Det är också bra att kunna fler än ett språk, sa Jon Jönsson.

– Men ni söker så många poliser, och ändå är det jättesvårt att komma in. Varför då, undrade en flicka.

– Det är så många som söker. Förra gången sökte 6 300 och vi tog in 500. Men strunta i siffrorna, det är just du som är intressant, sa Jan Jönsson. Medelåldern på åhörarna var ganska låg, under 15. De fick se en film om vilka fysiska tester man måste genomgå när man söker till polishögskolan. De fick också se en film från Kosovo, som Suat Sinani, som varit FN-soldat och nu söker till polisen, visade.

Annons

Det blev också en hel del frågor till Jan Jönsson, som också frågade församlingen vad de tror att polisen gör.

– Griper människor, sa någon.

– Hjälper till, sa en annan.

– Just det. Det kallas service, att hjälpa människor när de behöver det.

Jan Jönsson frågade också ungdomarna ifall de har hjälm på sig när de cyklar. Då erkände många rakt av att de inte har det. Dessutom erkände de att de cyklar utan ljus på cykeln.

Ifall det var ärliga poliser Jan Jönsson letade efter på Backafall så torde han vara ganska nöjd med kvällen.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons