Annons

Söderslättsskolan beröms för miljöjobb

Söderslättsskolan utnämns i september till månadens skola för sitt idoga miljöarbete inom så kallad Grön flagg, en miljöcertifiering som skolan haft sedan maj i år.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2003

- Detta handlar inte om en tävling, utan skolan utnämns som gott exempel för andra skolor att ta efter, förklarar Catrin Johanssen på Stiftelsen Håll Sverige rent som står bakom Grön flagg. Skolans arbete läggs ut på stiftelsens hemsida för att komma andra skolor till del. - Vi vill skildra olika sätt att jobba med Grön flagg. Söderslätt är intressant för att fyra engagerade ungdomar har lyckats få fram miljöfrågor på ett bra sätt. De nu före detta eleverna har fått fram krav på att skolans termostater måste ändras, ett arbete med kravmärkta produkter i matsalen har påbörjats, och inventering av varor på skolan har genomförts. Dessutom har eleverna hållt i miljöutbildning för skolans personal, vilket fått stor genomslagskraft. - De har fått lärarna att dubbelkopiera papper och de har informerat om miljö genom att dela ut tidningar och sätta upp affischer, fortsätter Catrin Johanssen. Enligt en av eleverna har en del av arbetet varit trögt, i synnerhet när det handlar om att få med kommunpolitikerna, medan annat gått lätt, såsom att ändra folks tänkande och beteende. David Olausson är lärare i biologi och naturkunskap och har handlett eleverna i deras projektarbete som varit inriktat på miljö. Han är glad över utnämningen. - Det är verkligen roligt, men det var ännu större när vi fick Grön flagg i maj, säger han och meddelar att arbetet kommer att fortsätta det här året med nya elever. På skolan har man ett miljöråd bestående av både lärare, annan skolpersonal, elever och kommunpolitiker. - I rådet har vi kunnat bolla idéer och eleverna har varit den drivande kraften, säger David Olausson. Söderslättsskolan är en av ett 30-tal gymnasieskolor i Sverige som har fått miljöcertifieringen Grön flagg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons