Annons

Söderslättspolisen försiktigt positiv till nytt förslag

Få förändringar är att vänta i Trelleborg när dagens 21 polismyndigheter nästa år slås ihop till en. "Söderslätt är faktiskt urtypen för hur de nya lokalpolisområdena föreslås se ut i framtiden", säger Mats Hammar, biträdande närpolischef.
Trelleborg • Publicerad 26 maj 2014
Foto: 

På Söderslätt är polisen "försiktigt positiv" till det senaste förslaget på omorganisation.

– Vi genomgick en ganska så smärtsam omstrukturering när vi 1998 slogs ihop med Ystad som då blev huvudort, trots att Trelleborg är en större kommun. Nu menar vi att det inte är något större problem för oss, oavsett vilken ort vi än kommer att tillhöra, säger Mats Hammar.

Annons

Bakgrunden till omorganisationen är att landets 21 polismyndigheter från och med årsskiftet ska bli en enda myndighet, indelad i sju olika regioner. Med ambitionen att minska antalet chefer togs det för en tid sedan fram fem olika förslag på hur den nya myndigheten ska organiseras – nu har ett pekats ut som det utredarna förordar.

– För vår del innebär det att Lund blir vår huvudort i stället för Ystad samt att fler kommuner än i dag kommer att ingå i området. Jag tror inte att vi kommer bli marginaliserade, tvärtom kan man kanske dra nytta av befolkningen minskar i Lund på somrarna, samtidigt som den ökar här längs sydkusten, säger Mats Hammar.

Om förslaget skulle bli verklighet finns det en del frågetecken som måste redas ut. Klart är att polisstationen i Trelleborg ska finnas kvar, med samma nivå av service som man har i dag, men vad som händer med stationen i Vellinge står det inget om i förslaget.

– Vi vet inte det ännu, även om jag tycker att en nerlagd polisstation passar dåligt ihop med ambitionen att komma närmare invånarna, säger Mats Hammar.

Andra saker som inte är redovisade i förslaget, men får betydelse för polisen på Söderslätt, är vart de som grips eller omhändertas för fylleri ska köras och var man ska avrapportera sina ärenden.

– I förslaget ska arresten i Ystad finnas kvar och det är bra. Måste vi köra till Lund tar det mycket tid, säger Mats Hammar.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons