Annons

Söderslättspartiet in i fullmäktige

Söderslättspartiet tågar in i Trelleborgs kommunfullmäktige. När alla utom två valdistrikt var räknade vid midnatt får det nystartade partiet får 5,0 procent av rösterna procent av rösterna och troligen tre mandat i fullmäktige.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2010
Birgitta Sandblom och Bertil Larsson var jublande glada när resultaten från de första distrikten trillade in. Framgången fortsatte hela kvällen.
Birgitta Sandblom och Bertil Larsson var jublande glada när resultaten från de första distrikten trillade in. Framgången fortsatte hela kvällen.Foto: 

– Vi är det fjärde största partiet i Trelleborg, det är vi såklart jäkligt glada för, säger en glädjerusig Bertil Larsson, ordförande i Söderslättpartiet.

Partiet hade valvaka på restaurangen Ett kök vid havet, och stämningen var på topp bland pizzaslice och rödvin. I glädjeyran var det inte lätt att göra någon analys över vilka partier man tagit röster från, men det verkar som att många väljare från både Socialdemokraterna och mittenpartierna har valt Söderslättspartiet.

Annons

– Vi har varit kristallklara med vårt budskap att vi har trelleborgarnas bästa i fokus. Sen om det gäller skolan, hamnen eller infrastrukturen spelar mindre roll, säger Bertil Larsson.

Partiet vill inte kalla sig för ett enfrågeparti, men ändå är det tydligt att partiet mest attraherar väljare från östra Trelleborg, som främst kommer att påverkas av hamnens utbyggnad. I valdistriktet Fagerängen-Östra Stranden lockar partiet 23,1 procent av rösterna.

– Det är glädjande att vi fått ett erkännande för vårt arbete, och det är inte så konstigt att vi är stora där eftersom partiet är sprunget ur Hamngruppen och nätverket bevara Söderslätt. Men vi är inget enfrågeparti, vårt fokus är att förbättra trelleborgarnas livskvalitet, oavsett inom vilket område, säger Bertil Larsson.

Söderslättspartiets intåg innebär troligen att Trelleborgs kommun får ännu ett vågmästarparti i fullmäktige. Och då är det inte otänkbart att något parti ringer till Bertil Larsson och vill samarbeta. men en sådan förhandling kommer inte att bli lätt, varnar han.

– Vi tänker inte sitta som en nickedocka bara för att upprätthålla en allians. En allians måste grunda sig på vettiga beslut och inte på revirpinkande, säger Bertil Larsson.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons