Söderslättselev till final i kocktävling
Kökslärare Håkan Lindahl med adepten Tobias Norström. BILD: MARK HANLON 20 mars har Tobias Norström lämnat Klagstorp och sin klass HR 3 B på Söderslättsgymnasiet för att bli jurybedömd av bland andra operakällarens Stefano Catenacci i Umeå. Han har tre timmar på sig att laga till tio portioner av något valfritt som innehåller Västerbottensost. Kycklingrullader med citronglaserade morötter samt ostsmaksatt potatiskompott och skum, det är Tobias kreation. - Lite hjälp fick jag på min praktikplats Ett Rum & Kök i Malmö, berättar Tobias. Vi lagade ihop det här och det både såg bra ut och hade fina smaker. Ekonomin spelar en viss en roll i bedömningen, och där har Tobias en klar fördel. Max 20 kronor per portion får tävlingsrätterna kosta, men Tobias valde smakrikt kycklingkött och fick ihop en god anrättning för bara halva priset. - Tobias har gott handlag och jag bedömer definitivt hans chanser som stora. Det åtråvärda priset man slåss om innebär egentligen bara mer slit: en månads praktik på Hilton Hotell i London. Deras kök är välrenommerat, och de tar inte in vilka praktikelever som helst, säger köksläraren Håkan Lindahl. - Självklart vore det kul, inte minst för resans skull, tycker Tobias. Och det kan ju vara en bra chans också. Söderslättsgymnasiet har för övrigt chans att vinna framgångar i lagsammanhang också. I nästa vecka åker tre av eleverna - Johan Pugner, Ebba Jeppsson och Stefan Ek - till semifinalen i en annan tävling, "Matkristallen". De ska laga till lammtournedos och försöka få domarna att bortse från deras lite olycksbådande lagnamn, Team Katastrof.