Annons

Söderslättselev till final i kocktävling

Tobias Norström vet vad som kommer att stå på menyn de närmaste tre veckorna. Tobias har nämligen som en av tre restaurangelever i Sverige gått till final i tävlingen Västerbottensoststipendiet.
Trelleborg • Publicerad 1 mars 2002
Kökslärare Håkan Lindahl med adepten Tobias Norström. BILD: MARK HANLON
Kökslärare Håkan Lindahl med adepten Tobias Norström. BILD: MARK HANLONFoto: 

Kökslärare Håkan Lindahl med adepten Tobias Norström. BILD: MARK HANLON 20 mars har Tobias Norström lämnat Klagstorp och sin klass HR 3 B på Söderslättsgymnasiet för att bli jurybedömd av bland andra operakällarens Stefano Catenacci i Umeå. Han har tre timmar på sig att laga till tio portioner av något valfritt som innehåller Västerbottensost. Kycklingrullader med citronglaserade morötter samt ostsmaksatt potatiskompott och skum, det är Tobias kreation. - Lite hjälp fick jag på min praktikplats Ett Rum & Kök i Malmö, berättar Tobias. Vi lagade ihop det här och det både såg bra ut och hade fina smaker. Ekonomin spelar en viss en roll i bedömningen, och där har Tobias en klar fördel. Max 20 kronor per portion får tävlingsrätterna kosta, men Tobias valde smakrikt kycklingkött och fick ihop en god anrättning för bara halva priset. - Tobias har gott handlag och jag bedömer definitivt hans chanser som stora. Det åtråvärda priset man slåss om innebär egentligen bara mer slit: en månads praktik på Hilton Hotell i London. Deras kök är välrenommerat, och de tar inte in vilka praktikelever som helst, säger köksläraren Håkan Lindahl. - Självklart vore det kul, inte minst för resans skull, tycker Tobias. Och det kan ju vara en bra chans också. Söderslättsgymnasiet har för övrigt chans att vinna framgångar i lagsammanhang också. I nästa vecka åker tre av eleverna - Johan Pugner, Ebba Jeppsson och Stefan Ek - till semifinalen i en annan tävling, "Matkristallen". De ska laga till lammtournedos och försöka få domarna att bortse från deras lite olycksbådande lagnamn, Team Katastrof.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons