Söderslättsbor använder för mycket antibiotika

I Trelleborg och Vellinge brukas för mycket antibiotika, bland det högsta användandet i landet. Därför förekommer här fler resistenta bakteriestammar än någon annanstans i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2003

I en rad informationskampanjer har Strama, strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning, försökt få ner antibiotikakurerna. Tillgängligheten sägs vara den största orsaken. - Det är så lätt att söka vård i dag och folk gör det väldigt snabbt. Speciellt föräldrar till små barn, menar Anita Bylander-Groth, öronspecialist på Kurakliniken i Malmö som är engagerad inom Strama i Sydvästra Skåne. Hon har under ett par år informerat både läkare, dagispersonal och föräldrar för att försöka få ner användandet. Framförallt i sydvästra Skåne ser hon en tendens att medicin skrivs ut för lätt, redan vid hosta. - I dagens samhälle har inte föräldrarna tid att vänta ut barnens förkylning. Man vill ha penicillin direkt för att få kontroll. Och läkarna kan inte stå emot, menar Anita Bylander-Groth. Även inom äldrevården är antibiotikaanvändandet högt. Enligt Apotekets statistik ligger Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt högst i landet. I åldersgruppen 75 till 84 år tar man här 39,11 dygnsdoser per 1000 invånare och dag. Medeltalet för Sverige är 29,30. Hildegun Vollert, medicinsk ansvarig för sjukvård för äldre i Trelleborg, har svårt att säga om för mycket antibiotika skrivs ut till äldre i kommunen. - Det är möjligt att man inom läkarvården gärna skriver ut för att vara på den säkra sidan. Men om så är fallet i Trelleborg har jag svårt att uttala mig om. Det är i slutändan läkarna som skriver ut och jag måste utgå från att det endast görs i de fall det är nödvändigt, menar hon. Sedan Strama för några år sedan började informera om nackdelarna med ett för högt antibiotikaanvändande har antalet doser gått ner något i sydvästra Skåne. Men utvecklingen går långsamt. Framförallt i Vellinge, där man tar näst mest antibiotika i hela Skåne. Bara Höganäs är värre.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.