Annons

Söderslätt satsar på turism

Fler besökare, fler övernattningar och ett ökat entreprenörskap. Det hoppas turistcheferna i söderslättregionen ska bli resultatet av det nya samarbetet i regionen.
Trelleborg • Publicerad 17 januari 2003
Foto: 

En turistsamverkan mellan Vellinge, Trelleborg, Skurup och Svedala har diskuterats i flera år. Men från och med i sommar gör kommunerna slag i saken och i ett första steg tar man under namnet Destination Söderslätt fram en gemensam broschyr, en webbsida och ett märke som lokala producenter kan använda för att visa att en vara är tillverkad på Söderslätt. I onsdags möttes turistcheferna från de fyra kommunerna i Skurup för att diskutera den kommande broschyren. - Broschyren är uppdelad i teman och ska bli en generell frestare som drar turister till trakten, säger Nils-Arvid Andersson, turistchef i Vellinge kommun. - Framför allt hoppas vi att den ska locka fler att stanna till när de åker förbi Söderslätt, säger Skurups turist- och kulturchef Karin Erlandsson. En viktig faktor som turistcheferna menar är attraktivt för regionen är kombinationen av stad och landsbygd. - På Söderslätt befinner man sig både nära en storstadsregion samtidigt som man är mitt på landet, menar Nils-Arvid Andersson. Broschyren beräknas vara klar i början av mars och den ska sedan distribueras till turistbyråer och användas på mässor. Man kommer även att ta fram versioner på engelska och tyska och skapa en hemsida. De fyra kommunerna har även startat en märkning av produkter som får användas om de tillverkats på Söderslätt. Märket blir en gås med en text om att varan är lokalt producerad. Tanken bakom märkningen är att främja det lokala näringslivet, förbättra matkvalitén genom färskare råvaror och att gynna miljön genom kortare transporter. - Hittills har vi börjat att märka matvaror, men vi räknar med att också till exempel konsthantverkare kan vilja ha märket. Om någon företagare är intresserad av märkningen kan man kontakta mig, säger Annika Lundh, projektassistent på Vellinge kommun. En konsult har tidigare utrett kommunsamarbetet på Söderslätt och föreslagit att de bildar en ideell förening som sedan driver ett gemensamt aktiebolag för turistsamverkan. Några beslut är ännu inte fattade, men turistcheferna för de fyra kommunerna hoppas på att samarbetet i Destination Söderslätt ska fördjupas i framtiden. - Vi har en del förslag, nu väntar vi på att politikerna ska agera, säger Nils-Arvid Andersson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons