Annons

Söderslätt okänt bland turister

Ett turistsamarbete mellan Trelleborg, Skurup, Vellinge och Svedala ska etablera Söderslätt som den stora turistmagneten för sydligaste Skåne. Problem finns dock.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2002

I en konsultrapport framgår det att Söderslätt är ett okänt begrepp för stora delar av den svenska befolkningen. Kommunerna Trelleborg, Svedala, Vellinge och Skurup ska inleda ett turismsamarbete för att främja turisattraktionerna i varje kommun. Nyligen har kommunerna fått en rapport från en konsult om det planerade samarbetets fortskridning. Enligt rapporten är Söderslätt ett okänt begrepp för stora delar av den svenska befolkningen och den hävdar att en "stark", publikdragande turistattraktion saknas på Söderslätt. Men allt är inte nattsvart för turistsamarbetet Söderslätt. Enligt rapporten är fördelarna bland annat: Låg arbetslöshet, strategiskt bra läge i förhållande till europeiska kontinenten, välutvecklade kommunikationssystem, välutvecklade arrangemang för sport och fritid samt närheten till Malmö. - Det finns problem som rapporten visar, men det är problem som är till för att lösas, säger kommundirektör Rutger Persson. Konsultrapporten rekommenderar också att kommunerna att bilda en stiftelse, Söderslätt Turism Ideell Förening (STIF) och ett bolag Söderslätt Turism AB (STAB). - Men den här rapporten är bara en rekommendation. Det är inget som vi är tvingade att följa. Hur samarbetet kommer ska vi fortsätta att diskutera. Det mesta hänger på hur mycket resurser de olika kommunerna är beredda att ta fram till det här samarbetet, säger Rutger Persson. Arbetet med turismutvecklingen Söderslätt går vidare. Till hösten ska en utarbetad detaljplan finnas och dessutom ska ett beslut tas om bildandet av STIF och STAB. Text: Thomas Karlsson

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons