Annons

Sockerbagare visar sina konster

Från och med lördag står ett läckert och inbjudande julbord uppdukat på Axel Ebbe-hallen. Här trängs ägg och sill med feta ålar, skär lax och glänsande köttbullar.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG En fröjd för ögat, men något smakprov rekommenderas ej. Den sugne riskerar en mindre aptitlig bismak av golvlack och silverfärg blandat med marsipan. - Svårast att forma är nog de här salladsbladen, och så ränderna i laxen, säger Carl Bertil Widell, konstnären bakom det söta verket. Hans passion för att skulptera i marsipan startade redan på konditorutbildningen i Malmö för åtskilliga decennier sedan. - Då ingick det att man skulle skulptera i lera och läraren tyckte att jag hade en viss färdighet för det redan då, säger Carl Bertil Widell som sedan fortsatte att utveckla sin talang. Det slutade med en titel som hovkonditor, en mängd priser från tävlingar och ett rykte som marsipanskulptör långt utanför Sveriges gränser. - Det krävs en ganska stark formkänsla för att lyckas med marsipan och det tror jag att jag har, säger Carl Bertil Widell. Själv älskar han att äta marsipan men har hållit igen på senare tid för att vara snäll mot kroppen och hålla vikten. Vanlig marsipan består av 40 procent mandel och 60 procent socker. Men den godaste är den danska, tycker Carl Bertil Wallin. - Den innehåller hela 67 procent mandel och bara 33 procent socker. Den är bäst till praliner, slår han fast. Carl Bertil Wallins julbord och konst finns utställd fram till den sista december. Den som blir sugen på att själv göra konstverk i marsipan kan vara med på museets julpyssel söndagen den 7 december. Då finns Carl Bertil Wallin där för att lära ut sina marsipankonster.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons