Annons

Socialtjänsten har JO-anmält Malmöpolisen

Polisen i Malmö har JO-anmälts av socialtjänsten i Trelleborg. Anledningen är att en person som tvångsomhändertagits suttit i arresten i fem nätter, en orimligt lång tid enligt socialtjänsten. Nu begär JO ett yttrande från polisen.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2013

- Det är rimligt att polisen får svara på kritiken. Vi har inga förväntningar, utan vi har anmält händelsen för att det är en orimligt lång tid för en person att sitta i arresten, säger Helen Andersson, enhetschef på socialtjänsten i Trelleborg.

Händelsen inträffade i augusti i år och Justitieombudsmannen har nu inlett en utredning av fallet och begärt ett yttrande från polisen i Malmö. Personen i fråga var omhändertagen enligt LVM, lagen om vård av missbrukare, och skulle förflyttas till ett vårdhem för missbrukare. Brist på personal ska enligt JO-anmälan ha varit orsaken till den långa tiden i arresten.

Annons

Hur länge en person i en sådan situation får sitta i arresten kan Helen Andersson inte svara på, men menar att systemet för transporter och handräckningar bör ses över.

- Det är inget lätt system med transporter vid handräckningar. Vi är inte arga på polisen utan vi vill bara att JO utreder detta. Alla inblandade gör säkert sitt bästa, men ibland fungerar systemet dåligt och det är det vi vill att JO tittar på, säger Helen Andersson.

Enligt JO-anmälan har personen, som har ett särskilt vårdbehov, varit inlåst utan tillgång till utbildad personal. Dessutom glömdes medicin kvar i arresten, vilket uppdagades då personen under transporten till LVM-hemmet 70 mil norrut fick sjukdomskänningar.

Kan du säga något om hur det hela har upplevts för den här personen?

- Nej, det kan jag inte gå in på. Men i det här fallet har den enskilde drabbats. Det är allvarligt eftersom man är i en utsatt situation som tvångsomhändertagen.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons