Annons

Socialtjänsten förlorade i länsrätten

De båda systrar som krävt att deras föräldrar ska få hjälp av hemtjänsten på helgerna har fått rätt i länsrätten. Socialtjänsten i Trelleborg går nu vidare och överklagar ärendet i kammarrätten.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2002

Det var i slutet av förra året som de båda systrarna, vars föräldrar bor i en by på Söderslätt, vände sig till länsrätten för att de inte var nöjda med socialtjänsten i kommunen. Kritiken grundade sig på att deras föräldrar inte fick hjälp från hemtjänsten med bland annat städning och tvättning, då de båda döttrarna hälsade på sina föräldrar under veckosluten. Leverans av mat har skett i vanlig ordning och föräldrarna har enligt socialtjänsten fått de tabletter som de ska ha. - Våra föräldrar är berättigade till hjälp av hemtjänsten, även när vi hälsar på dem. Vi har blivit uppmanade att hjälpa till, och utföra hemtjänstens uppgifter när vi är hemma hos våra föräldrar, motiverade en av systrarna. Länsrätten gav i våras det äldre paret rätt och menade att hemtjänsten skulle utföra sina sysslor - även på helgerna då systrarna var hemma hos föräldrarna. Socialtjänsten nöjer sig inte med det beslutet, utan går vidare i högre instans, kammarrätten. Enhetschefen Kirsten Öhrnberg, som är ansvarig för den hemtjänst som finns i det berörda området, vill inte kommentera det enskilda ärendet och hänvisar till sekretess. - Vi har varit tvungna att sätta en gräns när det gäller hemtjänstens sysslor hos paret. Den psykosociala miljön har inte varit bra. Jag har inte velat utsätta min personal för de påfrestningar som det har inneburit när döttrarna har besökt sina föräldrar, svarar Öhrnberg. Strax före det att länsrätten gav de överklagande döttrarna rätt i våras byttes personalen på hemtjänsten ut. - Det fungerar alldeles utmärkt nu. Vi har sett vilken kvalificerad hjälp våra föräldrar får, vilket gör att vår familj mår psykiskt bra igen, säger en av döttrarna till Trelleborgs Allehanda.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons