Annons

Socialnämnden spräcker budgeten

Trelleborg • Publicerad 20 september 2007

Trots ett sparbeting på två procent ser det ut som att vård- och omsorgsnämnden kommer att gå back med 7,7 miljoner kronor när året är slut. Detta trots att nämnden fått ett tilläggsanslag för att täcka löneökningar som inte är klara ännu.

Jag är nöjd, säger nämndens ordförande Per Grönlund (SPI). Vi har visat en vilja att strama åt. Sju miljoner kronor är inte mycket i en budget på 420 miljoner kronor.

Annons

Det är ett par stora poster som förklarar underskottet. Bristen på permanenta platser för medicinskt färdigbehandlade patienter och lasarettets nerdragningar på sommaren har gett ett underskott på tre miljoner. Särskilda boenden kostar drygt 1,5 miljoner kronor mer än vad som budgeterats.

– Vi kan inte påverka de lagstadgade insatserna, säger socialchef Karin Cederholm. Bara hur de genomförs.

Socialförvaltningen har också tittat på vad som skulle hända om anslagen sänks med en procent nästa år. En stor del av den förebyggande och för kommunen frivilliga verksamheten skulle behöva skäras bort för att säkra den lagstyrda verksamheten. Alternativet är att minska personaltätheten ytterligare på kommunens äldre-, demens- och korttidsboende. Redan i dag ligger Trelleborgs kommun under genomsnittet för de skånska kommunerna.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons