Annons

Socialister portade på Folkets hus

Lördagens möte med Skånes Revolutionära Socialister motarbetas av både Trelleborgspolisen och Trelleborgs Folkets park. Polisen menar att SRS planerar en olaglig demonstration, och Folkets hus bryter medvetet ett muntligt avtal för att slippa hyra ut möteslokaler.
Trelleborg • Publicerad 27 mars 2003

Nätverket SRS, som vänstergruppen kallar sig, är i full gång med en torgmötesturné till skånska städer. För Trelleborgs del har man planerat ett öppet möte på Algatan, och därefter föredrag av aktiva från "Reclaim the Streets" och andra utomparlamentariska grupper. Problemen med att hitta en villig uthyrare av möteslokal har dock varit stora. Hos Folkets Hus & park fick man till sist boka lokaler, men i början av veckan ändrade sig parkens chef, Birgitta Johansson: - Det har kommit uppgifter som gör att jag inte kan garantera vare sig deras eller byggnadens säkerhet, förklarar hon. Åtgärden att förvägra SRS att hyra lokaler är "extraordinär", säger Birgitta Johansson, som dock inte vill gå närmare in på vad som fått henne att fatta beslutet, eller vad hon egentligen vet om föreningen. - Visst hade vi ett muntligt avtal, och det bryter vi. Men det blir så när man inte kan garantera säkerheten. I bland får man välja. SRS har också kontaktats av Trelleborgs närpolischef Björn Schäfer. - Även han verkade orolig för vår säkerhet på lördagens torgmöte, säger en av SRS medlemmar. - Jag antar att Folkets hus och Trelleborgspolisen haft kontakt och därför vill nu Folkets hus & park inte hyra ut lokalen till oss. Något som verkar mycket underligt. Björn Schäfer ansåg att vi skulle arrangera en olaglig demonstration. Ordvalet bekymrar SRS, som påminner om åsikts- och mötesfriheten. - Jag hoppas Trelleborgspolisen har andra arbetsuppgifter än att förhindra oss att hyra en lokal, säger SRS-medlemmen. Björn Schäfer betraktar den kommande manifestationen som olaglig, eftersom man verkar ha för avsikt att utan tillstånd hålla en demonstration. - Vi har ambitionen att låta medborgare göra sina åsikter hörda. Men det här rör sig om medborgare som inte vill inrätta sig efter demokratiska spelregler, anser Schäfer. - Vad de gör är att ockupera kommunal mark, hävdar polischefen. - De riskerar att fokusera på något helt annat än den mening de vill framföra. Men de upplever det bara som spektakulärt att genomföra något olagligt. Polisen har fört samtal med Folkets park, men inte avrått från uthyrning, enligt Björn Schäfer. Björn Schäfer medger att inte heller han vet mycket om SRS, men att han fått indikationer på att det ingår personer som tidigare varit inblandade i oroligheter. Hur polisen agerar om en demonstration hålls kan inte närpolischefen säga. Att SRS skulle få tillstånd för en demonstration, om man sökte det, håller inte Schäfer för otroligt. - Så länge det inte är något man säger sig vilja göra som är ett hot mot allmänna ordningen. De är välkomna att fylla i en blankett, säger han. SRS har inte avskrivit sina planer: - Torgmötet blir av, klockan tolv på gågatan, hälsar man. Vi kommer att framföra vår politik som planerat. Vi kommer att jobba på att försöka få fram en ny lokal, men det ser ganska mörkt ut i dagsläget.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons