Socialdemokrater strider mot friskola

Socialdemokraterna säger entydigt nej till Kunskapsskolans planerade etablering i Trelleborg. "Det skulle försämra den kommunala skolan", befarar skolnämndens ordförande Sven Lindkvist (s).
Trelleborg • Publicerad 29 augusti 2006

Kunskapsskolan knackar på dörren hos Trelleborg kommun. Men varken kom munalrådet Egil Ahl (s) eller hans partikamrater tänker öppna.

På tisdagen gav Ahl och Lindkvist en presskonferens i Rådhuset för att markera sitt missnöje med Kunskapsskolans planer på att starta i Skogs gamla tryckerilokal vid Johan Kocksgatan.

Påståenden om spjutspetsskolans förträfflighet lades helt åt sidan under pressmötet och Kunskapsskolan stod helt i f0kus under den timslånga presskonferensen.

Kommunalrådet är synbart kritisk mot Kunskapsskolans planer på att sätta igång läsåret 2007/08.

Avskyr ni fri konkurrens när det gäller val av skola?

– Det handlar inte om konkurrens alls, utan om empati för barnen. Ska vi kunna fortsätta och bygga ut den kommunala skolverksamheten i Trelleborg så kan vi inte tillåta att det försvinner barn från den egna verksamheten, svarar Egil Ahl och pekar på kommunens planerade utbyggnadsprojekt.

– Moderniseringen av Köpingeskolan, en idrotts- och evenemangshall vid Liljeborg. Allt detta kan gå i stöpet om vi mister elever som går över till Kunskapsskolan, fortsätter Ahl.

Beslut om Kunskapsskolan får tillstånd att starta i Trelleborg fattas av skolverket senare i höst, troligen i november.

Sven Lindkvistär både bekymrad och bestört när det gäller Kunskapsskolans långt framskridna planer.

– Vi är inte direkt motståndare till en friskola i sig. Kunskapsskolans koncept påminner för mycket om vår egen spjutspetsskola. Hade den utmärkt sig mer från den kommunala skolan, så hade det varit mer accepterat med en etablering, argumenterar Lindkvist.

Därefter fortsätter han:

– Blir Kunskapsskolan fullt utbyggd under fyra år går 320 elever där. Räknar man med barnkullarna, som beräknas minska, försvinner totalt 700 elever från kommunens egna skolor inom loppet av fyra år. Dessutom är ett 60-tal lärarjobb hos oss i riskzonen.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.