Annons

Socialbidrag kostar allt mer

Kostnaderna för försörjningsstöd har sprängt budgetramen med 1,2 miljoner för årets fyra första månader. "Vi måste anställa en person för att klara detta", säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Ina Liljeberg (M).
Trelleborg • Publicerad 9 maj 2012

Mellan januari och april 2012 betalade Trelleborgs kommun ut drygt 12,2 miljoner kronor i försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag. Det motsvarar 1,2 miljoner över budget.

I de stigande kostnadernas spår följer också en ökande arbetsbörda för de som arbetar med att administrera stöden. Därför vill Ina Liljeberg anställa ytterligare en utredningssekreterare. Något som skulle kosta 492 000 kronor.

Annons

– Vi gör inte det förrän det verkligen behövs. Men de som arbetar med detta kan inte gå på knäna. Vi måste hålla hög kvalitet i arbetet för att systemet ska vara rättssäkert, säger Ina Liljeberg.

Enligt henne är det finanskrisen och den vikande konjunkturen som gör att kostnaderna för försörjningsstöd stiger.

– Det hänger ihop. Och tyvärr går utvecklingen på fel håll. Det kan bli värre under året, säger hon.

Vad gör ni för att vända trenden?

– Vi har flera satsningar som riktas mot att fånga upp unga som varken har arbete eller studerar. Det är viktigt för att de inte ska behöva försörjningsstöd, säger Ina Liljeberg.

Pengarna som nyanställningen kostar är den del av de ökade anslag som arbetsmarknadsnämnden har begärt för 2013. Sammanlagt handlar det om 6 400 000 kronor.

I den summan ryms, förutom ökade kostnader för försörjningsstöd också poster som löneökningar, SFI, introduktionsersätning och projekten jobb åt unga och ung framtid.

– Försörjningsstöd och SFI är rättigheter. Vi kan inte ställa in sådana betalningar. Så vi behöver 4 miljoner för att behålla verksamheten som den är idag. Däremot är det mycket osäkert hur jobb åt unga och ung framtid kommer att se ut om vi inte får den totala summan på 6,4 miljoner, säger Ina Liljeberg.

För 2013 har arbetsmarknadsnämnden fått en budgetram på 59 581 000 kronor. Det är 822 000 kronor mindre än för 2012.

Under 2011 låg kostnaden för försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd på drygt 34 miljoner kronor.

Emilie Ekelund
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons