Annons

Snönotan landade på 3,6 miljoner kronor

Gång på gång fick kommunens snöröjningsstyrka kallas in i vintras. Nu kommer notan. Omkring 3,6 miljoner kronor har snöandet kostat kommunen mellan december och mars.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Det har varit en tuff vinter, säger Mats Lawesson, ansvarig för den kommunala snöröjningen.

Fjorårets budget överskreds med närmare 500 000 kronor. I år blir summan betydligt högre. Bara mellan januari och mars månad har snöröjningen kostat omkring 2,7 miljoner kronor. Till detta kommer cirka 400 000 kronor i kostnad för grusupptagning. Budgeten för hela året ligger på 1,7 miljoner kronor. Det innebär att den kommer att överskridas med minst 1,4 miljoner kronor. Slutsumman beror på hur vädret blir i slutet av detta året.

Annons

– Det kan ju komma snö i både november och december så det är inte riktigt bra ju, säger Mats Lawesson som nu måste se över var kostnaden ska tas.

– Jag ska se över detta om det finns centrala pengar inom förvaltningen eller högre upp. Annars går det tillbaka på mina konton för vägunderhåll och annat. Pengarna ska ju fram, säger Mats Lawesson som är tillförordnad gatuchef.

Vinterns snöröjningsarbete ska nu utvärderas och för att sedan diskuteras på nästa möte med tekniska nämnden. För Mats Lawesson har vintern handlat om att ständigt göra avvägningar mellan kostnader och möjliga insatser.

– Men ekonomin styr inte fullt ut. Det viktigaste är framkomlighet och trafiksäkerhet men ibland går det inte att få framkomlighet överallt. Det blir så när det är så mycket snö på en gång. Vi måste hela tiden tänka på om vi kan försvara kostnaden, säger han.

Röster har höjts för att kommunen borde ha saltat bättre, särskilt på vissa bussgator där det efter töväder bildades tjocka islager.

– Vi har en organisation som är byggd på att grusa. Men det är lätt att vara efterklok och vi måste göra en utredning för att se vilken nivå vi ska lägga oss på, säger Mats Lawesson.

Tekniska förvaltningen blev stundtals nerring av upprörda medborgare som tyckte att framkomligheten i staden var för dålig.

– I efterhand borde vi kanske stängt av vissa gator och inte öppnat dem förrän de var ordentligt röjda och tömda på snö.

Hade ni alltid läget under kontroll?

– Ja, det hade vi. Ibland var vi kanske ute på djupt vatten och dök under ytan men vi fick snabbt upp näsan ovanför vattenytan igen, säger Mats Lawesson.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons