Snönotan en miljon dyrare än budget

Den extremt långa och kalla vintern förra året blev dyrt för Trelleborgs kommun. I år har skottningen precis börjat.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2007
Gatukontoret fick en slitsam start på veckan då vintern kom till Trelleborg. bild: Claes Nyberg
Gatukontoret fick en slitsam start på veckan då vintern kom till Trelleborg. bild: Claes NybergFoto:  

I måndags kom vintern till Trelleborg. På kommunens gatukontor blev det en jobbig start på veckan.

– Jag har varit uppe sedan fyra i morse. Vi har halkbekämpat hela morgonen, berättade gatuchef Staffan Stål på tisdagen.

Till sitt förfogande har kontoret två plogbilar, fyra traktorer och sju bilar som jobbar inne i Trelleborgs tätort. Till byarna finns ytterligare tre traktorer. Dessutom hyr man in entreprenörer när det behövs. Men detta snöväder klarade personalen av själva.

– När det snöar jobbar vi inte. Det är meningslöst och bortkastade pengar. Men så fort det är uppehåll kör vi på, säger Staffan Stål.

Målet är att alla bussleder ska vara halkbekämpade till klockan sju på morgonen då morgontrafiken startar. Det hade man inga problem att klara av under tisdagen.

Gatukontoret har man haft en jobbig start på året. Skyfall, stormar och snörusk har slitit på personalen. De hoppas nu på lugnare tider. Inte minst med tanke på vad det kostar. Förra årets snönota översteg budget med mer än en miljon.

– Vi har 800 000 kronor i budget. Förra året kostade det 1 950 000 kronor. Det var den långa vintern som ställde till det. Vi gjorde ju inget annat än att plogade i februari och mars. Vi får hoppas att det inte blir lika illa i år.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.