Snön smälte i stora floder

Räddningskåren hann inte hjälpa alla söderslättsbor som på torsdagen frustrerade såg vattnet stiga i källare och trädgårdar.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2005

Temperaturstigningen och regnet under onsdagen fick nya sjöar att uppstå spontant på Söderslätt. Troligen är orsaken att vinterns tjäle inte hunnit gå ur marken än, vilket blockerar avrinningen.

Medan vägar översvämmades i trakterna kring Anderslöv och Källstorp, Klagstorp, Västra Virestad och Norra och Södra Åby, var det många som även fick vattenfyllda källare, med stor förödelse som följd.

– Mycket folk har fått bekymmer. Jag förstår att de blir frustrerade när vattnet stiger och det enda de kan göra är att se på, säger insatschef Hans Göran Olsson i Trelleborg. Dess värre vilar en stor del av ansvaret på fastighetsägaren själv:

– Många har ju samma problem år efter år. Vi försöker ta hand om vattnet med pumpar, men vart ska man pumpa det? Det kommer igen, berättar Hans Göran Olsson.

Räddningskårerna hade at t göra på torsdagen. Såväl Trelleborgs som Anderslövs och Klagstorps kårer var ute och länspumpade eller lånade ut reservpumpar, liksom Östra Greviekåren och Vellinge. Bara på Falsterbonäset var det någorlunda torrt.

Nu är det mesta av snön borta, så läget kommer troligen inte att bli värre. Om inte regnet tilltar.

– Det är inte en fastighet som drabbats utan kanske tusentals, berättar Hans Göran Olsson, som dock tror att de flesta husägare klarar problemen på egen hand. I södra Åby fick husägaren Jörgen Nilsson sin källare vattenfylld - igen. Vis av tidigare erfarenheter har han låtit gjuta höga plattor för frysen och torktumlaren. Men han anser inte att ansvaret är helt och hållet hans eget:

– Vi upplever att kommunen vägrat ta ansvar för sitt avlopp, som får vattnet att rinna bakvägen upp i källarbrunnar hos oss och våra grannar i byn, säger han.

– Men nu har jag precis fått ett löfte från kommunal teknik om att de ska fixa det, och det är jag tacksam över. Vi har det mycket jobbigt med vattnet i Södra Åby.

Hans Göran Olssons råd till drabbade är att flytta undan vad man kan och, om man inte har en pump, bara vänta.

– Stiger vattnet så att det hotar att gå upp i strömuttag, slå ut strömmen och värmen och i princip göra huset obeboeligt, ring då oss så får vi försöka lösa det, säger insatschefen.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.