Annons

Snön skapar problem för rörelsehindrade

Snövallar utmed gatorna ställde till det för rörelsehindrade och färdtjänst under gårdagen. Inger Åsberg var en av dem som oroade sig för att ta sig ut.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2006
Mats Södergren ingår i ett av de fem team som jobbade med att skotta rent övergångsställen under gårdagen.
Mats Södergren ingår i ett av de fem team som jobbade med att skotta rent övergångsställen under gårdagen.Foto: 
Inte bara rörelsehindrade har problem med att ta sig över ett sådant här övergångsställe.
Inte bara rörelsehindrade har problem med att ta sig över ett sådant här övergångsställe.Foto: 
Inger Åsberg går med kryckor och har protes på ena benet. Hon oroar sig över hur hon ska kunna bli hämtad med färdtjänst utanför sitt hem. Varken fastighetsägaren ellerTrelleborgs kommun kunde hjälpa henne med att skotta undan snöhögarna utmed trottoaren. Dåligt, tycker hon. bild: tomas Nyberg
Inger Åsberg går med kryckor och har protes på ena benet. Hon oroar sig över hur hon ska kunna bli hämtad med färdtjänst utanför sitt hem. Varken fastighetsägaren ellerTrelleborgs kommun kunde hjälpa henne med att skotta undan snöhögarna utmed trottoaren. Dåligt, tycker hon. bild: tomas NybergFoto: 

Hon har protes på ena benet, går med kryckor och ska operera det andra. Inte bästa utgångsläget om man måste ge sig ut i vintervädret. Inger Åsberg oroade sig i går för hur färdtjänsten skulle kunna hämta upp henne utanför hemmet på Bryggaregatan för att köra henne till sjukhuset.

– Jag kan ju inte gärna hoppa över de här och in i bilen, suckade hon uppgivet och pekade på de snövallar som hopats längs vägen där plogbilen kört fram.

Annons

Trottoaren hade fastighetsägaren Trelleborgshem skottat.

– Men när jag frågade om vaktmästaren kunde hjälpa mig med att skotta undan en bit av vallen, så gick inte det, säger hon.

Inger Åsberg blev hänvisad till Kommunal teknik. Där menade man att det inte var deras ansvar, men att hon kunde försöka med socialförvaltningen.

– Där fick jag veta att man ibland hjälper rörelsehindrade med sådant som snöskottning men att han som har hand om det var på semester, säger hon uppgivet.

På arbets- och försörjningsenheten bekräftar man att vissa rörelsehindrade ibland fått hjälp genom dem med diverse sysslor, såsom trädgårdsarbete eller snöskottning, men att det inte är en tjänst som kan erbjudas alla med automatik. – Vi har långt ifrån resurser att hjälpa alla. I mån av tid kan vi ibland hjälpa till, men det får man ansäka om här hos oss först, säger enhetschefen Peter Lövgren.

På Taxi Trelleborgs färdtjänst bekräftar en av chaufförerna att det är stora problem att hämta och lämna kunder.

– Vi får ju inte stanna på övergångsställen utan måste hålla längs med trottoarerna. Då blir det jobbigt för våra äldre och rullstolsbundna att ta sig över vallarna och in i bilen.

Han nämner Valen som ett av de vanligaste ställena att hämta kunder.

– Där är det stora problem just nu.

Gatuchefen Staffan Ståhl säger att kommunen jobbar för högtryck och har plockat in alla resurser man kan hitta. Prioriteten ligger på att snöröja på bussgator och halkskydda dem.

Annons

– Vi har också haft fem team ute under dagen som har skottat övergångsställeen, och fem team som skottat busshållplatser. Vi jobbar från centrum och utåt, men jag tror inte att vi hinner bli klara med alla övergångsställen under dagen.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons