Annons

Snipan Sirmione börjar leva upp

Sirmione börjar leva upp igen. Med nya spant och delvis nya bord håller hon på att återfå sin svunna skönhet. Men det ligger många timmars arbete bakom hennes förvandling.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2005
Det är noga med detaljerna. Både i material och utformning ska de nya delarna bli så lika den gamla Sirmione som möjligt.Foto: 
Genom kontakter med båtbyggare i Lerhamn har skeppslaget lyckats skaffa tätvuxen ek som man själv sågar och hyvlar.Foto: 
Inga linjer är raka. Det är ett svårt jobb för nutida renoverare att ersätta spant och bottenstock utan att ha gamla tiders snickares ögonmått. Delar av skeppslaget, från vänster Hans Göran Arlock, Johannes Kaptein och Bo Hallgren begrundar Sirmiones innandöme.Bild: Claes NybergFoto: 

Renoveringen av den gamla Trelleborgssnipan fortsätter. Målet är att få henne i sjön till Båtsportens dag i början av augusti. Samtidigt har föreningen Sirmiones skeppslag fortsatt att försöka rekonstruera hennes historia. Hittills har man lyckats gå tillbaka till omkring 1950 när hon fanns i Råå hamn.

Än så länge vet inte föreningens medlemmar när hon byggdes. Troligen är hon byggd av antingen Nils Jönsson som dog 1917 eller av hans son Jöns Nilsson som fortsatte faderns båtbyggeri på Väster Jär.

Annons

– De gamla kunde se direkt vem som byggt en båt på hur spanten avslutades eller andra detaljer, säger Johannes Kaptein, ordförande i Sirmiones skeppslag.

Föreningens medlemmar har hittills lagt ner åtminstone 500 timmar på att restaurera snipan. Hon har fått ny reling och några nya bord. Sirmione är klinkerbyggd och det är ett hårt arbete att byta bord.

– En man ska hålla emot, säger Johannes Kaptein. Det känns när man legat på rygg en timme eller två och hållit emot.

Virket till reparationerna, tätvuxen ek, har inte varit lätt att få tag i. Skeppslaget har fått kontakt med några båtbyggare i Lerhamn som hjälpt den skaffa knastfri ek. Bitarna till spant och bottenstock ska vara krokvuxet och har hämtats från Småland, precis som de gamla båtbyggarna gjorde.

– Virket har vi sågat och hyvlat själv, säger Hans Göran Arlock. Vi har basat borden i ett aluminiumrör. Själva relingen består av ek från Minnesberg. Till en del av arbetet behövs gamla verktyg. Formen på spanten bestäms med en orm som formar sig efter insidan av bordläggningen. Det finns inga raka linjer i båten. Det arbete som de gamla snickarna gjorde på ögonmått är betydligt svårare för dagens amatörer.

En arbetsgrupp inom skeppslaget ägnar sig åt rigg och segel.

– Vi har pratat med en segelmakare i Ystad, säger Hans Göran Arlock. Hon ska ha sprisegel. Förr seglade fiskarna ända ner till Rügen för fisket. När de skulle sova drog de seglet över sig.

Skeppslaget har fått ett projektbidrag på 10000 kronor från kulturnämnden men mer behövs.

Förutom Sirmione har skeppslaget två projekt på gång, en snipa som museet förvarar i järnvägsstationen och en veteranbåtsbrygga i Gislövs hamn.

Christer Hansson

Annons

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons