Snart till salu: en kassunfyr nära dig

Kassunfyren utanför Trelleborg är Sveriges första. Nu vill dock staten sälja fyren, eftersom den snart inte längre behövs och staten inte vill behålla den av kulturhistoriska skäl.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2013
Staten vill sälja fyren vid inseglingsrännan till Trelleborg, Sveriges första kassunfyr. Foro: Tomas Nyberg, arkiv
Staten vill sälja fyren vid inseglingsrännan till Trelleborg, Sveriges första kassunfyr. Foro: Tomas Nyberg, arkivFoto: Foto: Claes Nyberg

Det framgår av det förslag till framtida statligt ägande av kulturfastigheter som utredaren Inger Lilieqvist nyligen lagt fram. "Utredningen bedömer därför att det inte finns kulturhistoriska skäl för ett fortsatt långsiktigt statligt ägaransvar för nedanstående fyrplatser" står det i förslaget, varpå följer en uppräkning av ett antal fyrar runt om i Sverige, bland annat Trelleborgs kassunfyr.

"Flera av fyrplatserna kan bevaras utifrån annan lagstiftning och ha goda möjligheter att utvecklas med annan ägare än staten" står det vidare i utredningen.

Frågan är bara vem som blir eld och lågor – eller i detta fall kanske snarare fyr och flamma – över att äga en fyr vid inseglingsrännan till Trelleborg?

- Vi har inte diskuterat frågan, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn AB. Jag visste inte att staten ville sälja fyren.

Tommy Halén säger dock att man från hamnens sida gärna såg att fyren släcktes.

- Det är så att den lyser rakt in på bryggan när färjorna ska gå in i hamnen. Rorsman och befälhavaren på färjan blir bländade av fyren och mister mörkerseendet.

Det var 1930 som fyren ute vid inseglingsrännan byggdes som kassunfyr på ett sex meters djupt grund. Det var Sveriges första bottenfasta fyr. Den byggdes genom att en kassun, eller sänkbar kista, av betong fraktades ut till platsen och sänktes.

Fundamentet som gjordes färdigt på plats är klätt med natursten från tre meter under till tre meter över vattenytan. Fyren är cirka 15 meter hög.

Fyren ersatte fyrskeppet Trelleborgsredd som legat vid grundet 1901 till 1930 och som byggdes i slutet av 1890-talet på Kockums.

Signaleringen vid tjocka bestod från början av en klocka men det fanns även möjlighet att skjuta av kanonskott och raketer från fartyget. Efter 1930 fungerade fartyget som fyrskepp vid bland annat Oskarsgrundet utanför Limhamn. Skeppet finns i dag bevarat i Stockholm.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.