Annons

Snart stormas Trelleborgen

Se upp! I helgen arrangeras vikingamarknaden på Trelleborgen. Det är den första sedan 1999. Lek och dans ska blandas med, vilda fajter, musik och hantverk.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2006
Stormning av borgen blir det både i morgon och på söndag klockan 15. Ola Bogren och Fredrik Nihlén är två av vikingarna som är på plats. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Stormning av borgen blir det både i morgon och på söndag klockan 15. Ola Bogren och Fredrik Nihlén är två av vikingarna som är på plats. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

Utrustade med stridsklubba, svärd och yxor ger de sig iväg till Trelleborgen. Redo att strida för sin sak och beredda att visa hur en kamp kunde utkämpas under vikingatiden.

Fajten utspelas i den tid då kung Harald Blåtand levde. Kungen har kommit i konflikt med några nordöstskånska stormän, vilket leder till en sammandrabbning som ska gestalta sig när Förslaget äger rum vid Trelleborgen under helgen.

Annons

Skånska vikingagruppen Halsingarna, som ursprungligen startades i Helsingborg, finns på plats på Vikingamarknaden som hålls vid Trelleborgen både under lördag och söndag. Någon stor köpfest tycks det inte bli med knallar eller annan vikingakommersialism, men enstaka försäljare kommer att finnas på plats.

Till stor del utgörs programmet av aktiviteter som ska levandegöra hur vikingalivet kunde te sig vid Trelleborgen under Blåtands dagar.

Klockan 11 på lördag, då borgfrun Ylva Kristina Bengtsson öppnar det så kallade Förslaget. Nästa år, då Trelleborgs stad firar 750-årsjubileum, planeras ett Storslag.

Efter den officiella invigningen avlöser aktiviteterna varandra. Det blir läsning ur Eddan som deklameras av Linda Åberg. Därtill bjuds på konsert med musikerna Dråm, som spelar säckpipa och en stor skara vikingar väntas komma när borgen stormas. Det sker klockan 15, både under lördag och söndag.

– Det är verkligen roligt att vara med. Det gäller alltifrån hantverket till stormningen. Iscensättningen av slavmarknaden vid Amfiteatern görs klockan 12 under båda marknadsdagarna, berättar Johan Carlsson, en av entusiasterna från Halsingarna.

Hantverkare kommer att finnas på plats på området och allmänheten får chansen att se hur medeltida mat lagades. Kokt kött finns i grytorna, liksom rotfrukter.

– Jag är glad över att vi lyckas åstadkomma det här programmet. Nu hoppas vi på soligt väder och att det kommer besökare hit, säger borgfrun Ylva Kristina Bengtsson.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons