Annons

Snart start för biogas

Redan nästa höst kan biogasanläggningen i Jordberga stå färdig för produktion av biogas. Byggstart av anläggningen, som beräknas kosta omkring 200 miljoner kronor, sker i september i år. Fem anställda ska sköta driften.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2012
Jessica Cedervall är biogaschef på Eon. Företaget har tecknat ett avtal som innebär att de kommer att köpa hela produktionen av biogas från Jordberga de första 15 åren.
Jessica Cedervall är biogaschef på Eon. Företaget har tecknat ett avtal som innebär att de kommer att köpa hela produktionen av biogas från Jordberga de första 15 åren.Foto: Jenny Isaksson

På fredagen fattade delägarna det formella beslutet att dra igång byggandet av det som planeras att bli Sveriges största rötningsanläggning för biogas.

– 1891 stod landets största råsockerfabrik färdig här. Och om drygt ett år så invigs landets största biogasanläggning här. Det kan sägas vara ett tecken i tiden, säger Otto von Arnold, på Jordberga Gård.

Annons

Jordberga Gård är både delägare i Skånska Biobränslebolaget och kommer att vara en av leverantörerna till anläggningen.

– Vi kommer dels att vara leverantörer och även ta emot biogödsel. Det är en viktig bit i det hela, säger Otto von Arnold.

Anläggningen ska i ett första skede ta emot omkring 120 000 ton råvara för rötning till metangas.

– Det är ungefär 30 leverantörer som står för råvaran som till 25 procent kommer att vara majs, 50 procent helsädesensilage och 25 procent sockerbetor. Sedan kommer det att utvecklas med avfallsprojekt från exempelvis grönsaksodling. Genom projekt Tullstorpsån kommer det även att odlas alger som kan användas till rötning i anläggningen, förklarar Otto von Arnold.

Råvarorna till rötningen kommer att odlas i närområdet kring Jordberga. Det kommer att medföra en del transporter både för att ta emot råvaror och för att köra bort restprodukten som är biogödsel.

– Men om man jämför med det gamla sockerbruket så kommer det att vara betydligt mindre transporter, säger Otto von Arnold.

Redan i september i år bygget av anläggningen påbörjas inom det gamla sockerbruksområdet.

– Det ska byggas en rötkammare, en mottagningsanläggning och en uppgraderingsanläggning som renar gasen från 60 procentig metangas till en renare fordonsgas, säger Jessica Cedervall, biogaschef på Eon.

Man räknar med att ha fem fast anställda som ska sköta driften av anläggningen året runt.

– Men under skördesäsongen kommer det behövas betydligt fler. Tanken är att det som ska användas till rötningen ska ensileras på anläggningen så att det kan användas kontinuerligt under året, säger Jessica Cedervall.

Annons

Men innan byggandet kan påbörjas så ska flera avtal tecknas.

– Det är bland annat mellan aktieägare och med leverantörer både för råvara och för gasen, säger Jessica Cedervall.

Landshövding Göran Tunhammar var på plats i Jordberga i går och han pekadepå en viktig faktor för biogasen.

– Ett beslut på politisk nivå som varit mycket viktigt är att Skånetrafiken ska vara fossilbränslefritt till 2020. Då krävs tillgång till biogas.

Skånetrafiken kommer också vara den största biogaskunden hos Eon gas när anläggningen väl är i drift.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons