Snart ska badhusfontänen sprudla igen

Trelleborg • Publicerad 18 april 2005
Statyn "Solglitter" är borta från sin plats i badhusfontänen. Men den är i tryggt förvar – och om en månad ska den sprudla igen. BILD: CLAES NYBERG
Statyn "Solglitter" är borta från sin plats i badhusfontänen. Men den är i tryggt förvar – och om en månad ska den sprudla igen. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Badhusfontänen är avspärrad, och fontänstatyetten "Solglitter" borta. Men det är inga skurkstreck som ligger bakom - bara en välbehövlig renovering.

– Fontänen har varit i dåligt skick länge. Karet har läckt som ett såll, och avloppet har varit så dåligt att vi fått suga upp skräp med slamsugare, berättar Göran Larsson på parkförvaltningen, som numera har ansvaret.

Det är synd på en rar pärla, tycker Göran Larsson. Badhusfontänen från 1930-talet är en klenod, inte minst för Milles-statyn "Solglitter". I planerna ingår också att göra fast statyn så ordentligt och snillrikt att den inte kan stjälas. Statyn har varit stulen två gånger, men återfunnits. – Det är viktigt att vårda de utsmyckningar vi har i staden, och som folk har kämpat för att samla ihop pengar till, tycker Göran Larsson.

Nu blir det ny betongbotten i karet, och ovanpå dem plattor av Kolmårdsmarmor, precis som i Sjöormen på Stortorget. Dessutom blir det en ny piedestal till statyn, ny vattenpump och nytt avlopp, och de lösa plattorna på karkanten ska muras fast.

Arbetena inleddes i torsdags, och i mitten av maj hoppas man att det ska vara klart.

Parkförvaltningen har också sina ögon på området kring statyn av Johan Kock på S:t Gertruds väg.Man har sökt pengar från Kockska stiftelsen för att snygga upp där, bland annat med nya rabatter.

Lars Thulin

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.