Annons

Snart plankat och klart

Den nya badbryggan vid Dalabadet ska vara klar om en månad. Över 1 000 plankor med inskurna namn ska läggas på plats med början i dag.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2006
I går var det riktigt badväder. Och snart får trelleborgarna en ny brygga.
I går var det riktigt badväder. Och snart får trelleborgarna en ny brygga.Foto: 
Rickard Ling från Trellegräv vadar i vattnet under den nya badbryggan som tar form vid Dalabadet. Snart ska över 1 000 plankor läggas på plats. Bild: Claes Nyberg
Rickard Ling från Trellegräv vadar i vattnet under den nya badbryggan som tar form vid Dalabadet. Snart ska över 1 000 plankor läggas på plats. Bild: Claes NybergFoto: 
Frans Mårtensson och Niclas Persson från Trellegräv jobbar på i solen.
Frans Mårtensson och Niclas Persson från Trellegräv jobbar på i solen.Foto: 
Carsten Rosberg sorterar plankor i värmen. De ska ligga i en särskild ordning.
Carsten Rosberg sorterar plankor i värmen. De ska ligga i en särskild ordning.Foto: 
Privatpersoner har kunnat köpa en egen planka som ristats in med köparens namn.
Privatpersoner har kunnat köpa en egen planka som ristats in med köparens namn.Foto: 

Det är varmt. Riktigt varmt. Carsten Rosberg och Safet Kosuta är i full färd med att sortera de över 1 000 plankor som ska pryda den nya badbryggan vid Dala badet.

– De ska ligga i en viss ordning, en del plankor ska ligga i hop, säger Carsten Rosberg som började jobba klockan halv åtta på onsdagsmorgonen.

Annons

– Då var det vindstilla. Nu blåser det lite i alla fall, säger han.

Bygget av den nya bryggan började på allvar i början av april. Då bankades åtta meterlånga pålar ner i havsbotten.

Efter några försenade leveranser är alla pålar nu på plats. Privatpersoner har kunnat köpa plankor för 875 kronor styck. Plankorna har sedan prytts med köparens inskurna namn. Plankorna ska börja läggas på plats i dag, torsdag. När bryggan är klar ska den löpa nära 160 meter ut i vattnet, rymma handikappramper, bänkar, belysning och en dansbana.

– Dalabadet behöver en ny brygga. Den gamla är bara drygt 30 meter lång och dessutom i dåligt skick, säger Christer Lindstedt, ordförande i föreningen Trelleborgsbryggan som bildades i samband med bygget.

Bryggan är ett resultat av ett samarbete mellan kommun, företag och privatpersoner. Kommunen kommer att stå för framtida drift och underhåll. Hela kalaset har gått på 2,3 miljoner kronor, varav bryggföreningen stått för 1,3 miljoner och kommunen resten.

– Alla inblandade har dragit åt samma håll och det är unikt för att vara Trelleborg, säger Christer Lindstedt.

Amel Smajic och Haris Montana är några av dem som passar på att bada den här soliga dagen. De tycker att det är bra att det byggs en ny brygga.

– Ja, det är bra att den kommer att gå långt ut i vattnet, säger Amal Smajic, fortfarande blöt av sitt senaste dopp i havet.

Invigningen av bryggan skulle ske kring midsommar men är nu flyttad till den 16 juli.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons