Annons

Snart ett år sedan Peab sålde på Stavstensudde

Prissänkningen på upp till 400 000 kronor hjälpte inte. Peab har fortfarande bara sålt tre av 23 hus i Stighs by på Stavstensudde. Det senaste huset såldes den 8 mars 2007.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2009
De områden på Stavstensudde som fortfarande står med osålda hus är Stighs by (till vänster) och Måås by. Peab, som byggt husen i Stighs by, har inte sålt ett enda hus sedan mars 2008. Riksbyggen har fått bättre fart på försäljningen och har sålt fyra hus på kort tid. Bild: Tomas Nyberg
De områden på Stavstensudde som fortfarande står med osålda hus är Stighs by (till vänster) och Måås by. Peab, som byggt husen i Stighs by, har inte sålt ett enda hus sedan mars 2008. Riksbyggen har fått bättre fart på försäljningen och har sålt fyra hus på kort tid. Bild: Tomas NybergFoto: 

Informationschefen på Peab, Niclas Brantingson, är bekymrad men samtidigt lite hoppfull när han redogör för situationen.

- Ja, det har stått stilla länge, och det är givetvis inget scenario vi önskar. Men nu tycker jag att vi ser en liten tendens till att intresset ökar, säger Niclas Brantingson.

Annons

Trelleborgs Allehanda skrev i september att Peab gått ut med rabatt på vissa av husen i Stighs by. Husen på norrsidan utan havsutsikt reades ut för 400 000 kronor mindre än utgångspriset på 3,6 miljoner kronor.

Men fortfarande har ingenting hänt. De 14 hus som stod tomma då är fyra månader senare fortfarande osålda. Sedan dess har ytterligare sex hus färdigställts, men inte heller dessa har lockat några köpare.

Niclas Brantingson tror att tveksamheten över att köpa är en fråga om trygghet.

- Folk är allmänt försiktiga med tanke på den finansiella oron och den varselvåg som kommit. Man är orolig för sin privatekonomi och en bostad är förmodligen den största investering man gör i sitt liv.

Höstens visningar lockade mycket få intressenter, men efter nyår har Peab upplevt ett större sug.

- Vi har haft en del öppna visningar de första veckorna i år, och vi tycker oss märka ett ökat intresse för projektet, säger han.

Peab funderar nu över vad man mer kan göra för att få igång försäljningen.

- Vi får se om vi kan hitta andra koncept, vilka är för tidigt att säga just nu, säger Niclas Brantingson. Men kanske är det ränteläget och den något mer optimistiska synen på ekonomin som räddar Peabs försäljning på Stavstensudde.

- Intresset för våra projekt över hela Sverige ökar, det kan vi se genom antalet intresseanmälningar på vår hemsida. De sista två veckorna har antalet ökat, vilket de egentligen inte gjort sedan vecka 36 då finanskrisen drog igång, säger Niclas Brantingson som är övertygad om att försäljningen skjuter fart i vår.

- Något kommer att hända. Vi tror på produkten och läget är bra. Det handlar bara om att skapa möjligheter för intressenter att ta steget, säger han.

Annons

Att husen står tomma är ett gissel för byggherren.

- Det är inte bra, varken för Peab eller för området. Vi har ju kostnader för marken och för driften av husen, säger Niclas Brantingson.

I Grafs by har Peab sålt fyra av fem hus.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons