Snart dags för Världshospicedagen

På lördag är det dags för Världshospicedagen. TA har pratat med Christine Karlsson som jobbar som sköterska på Palliativa enheten.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2012
Christine Karlsson jobbar som sköterska på Palliativa enheten i Trelleborg.
Christine Karlsson jobbar som sköterska på Palliativa enheten i Trelleborg.Foto: Claes Nyberg

Vad är poängen med "Världshospicedagen" på lördag?

– Att uppmärksamma den palliativa vården, helt enkelt. Dels för att många inte vet att vi finns, och dels vill vi uppmärksamma att sådan vård kan bedrivas på många ställen, inte bara hos oss på palliativa. Man har äldre på äldreboenden, till exempel.

– Det finns tyvärr mycket rädsla kring det vi gör. När det handlar om palliativ vård och hospice så tänker många på död och elände. Folk vill nog i allmänhet inte bli påminda om sin dödlighet.

Hur uppmärksammar ni dagen?

– Här i Trelleborg har vi gjort det varje år sedan 2005, i samarbete med sjukhuskyrkan. Då har vi brukat berätta om verksamheten och anhörigstödet, men i år har vi valt att ha lite underhållning. På församlingshemmet klockan 11 inleder vår sjukhuspräst Anja Greiff med ett kort anförande om livet, och sedan framträder lasarettskören Stämbandet och två tjejer som kallar sig Funky Flow. Det ska bli rätt spännande att se vad de hittar på.

Finns det något övergripande tema i år?

– Att leva hela livet. Det är ju tanken att man ska det, trots att man är svårt sjuk. Våran kurator Anna Elf och arbetsterapeut Anki kommer också att vara på plats och ge råd om exempelvis vad man kan förbereda medan man fortfarande är frisk. Även anhörigcentra kommer att vara närvarande.

Madeleine Gripsten
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.