Annons

Snart dags för första spadtag på nya vägar

Snart är det dags för de första spadtagen på två nya vägar i Trelleborg. Två vägar som kommer att förändra trafikflödet i staden till stor del.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2012
Maglarpsrondellen.
Maglarpsrondellen.Foto: 

Det handlar om utbyggnaden av Hedvägen ända fram till Maglarpsrondellen och förlängningen av Västra ringvägen upp till väg 108.

– Skanska har fått kontrakten och byggstart blir det någon gång under januari, säger Bengt Lander, projekteringschef på tekniska förvaltningen i Trelleborg.

Annons

Förlängningen av Västra ringvägen upp till väg 108 är liksom den redan färdigbyggda rondellen vid korsningen Hedvägen/väg 108 en följd av att Hedvägen förlängs ut till Maglarpsrondellen.

Rondellen och ringvägens förlängning var ett krav från tekniska nämnden eftersom den redan hårt belastade Hedvägen annars skulle ha riskerat att bli rena trafikkaoset.

Man räknar med att ganska många privatbilister kommer att välja att köra in till Trelleborg via Hedvägen istället för att åka ner till Albäck och ta Västra infarten in till staden. Skånetrafiken har också haft tankar på att låta en del av regionbussarna köra på Hedvägen ut till E 6 istället för att ta vägen via Albäck.

Den tunga trafiken till hamnen kommer dock att gå via Västra infarten, åtminstone tills den planerade ringleden norr och öster om Trelleborg byggs.

De båda nya vägarna är inte billiga. Västra ringvägens förlängning norrut till väg 108 beräknas kosta nästan 30 miljoner kronor. Och Hedvägens förlängning ut till Maglarpsrondellen är kostnadsberäknad till nästan 22 miljoner kronor. Dessutom tillkommer diverse kringkostnader för vattenledningar och tomrör längs vägarna på ytterligare cirka tio miljoner kronor.

Rondellen i korsningen Hedvägen/108 kostar fem miljoner kronor, varav kommunen står för 2,5 miljoner kronor. Sammanlagt handlar det alltså om investeringar på väl över 60 miljoner kronor.

Byggtiden för de nya vägarna beräknas till cirka 1,5 år och de planeras alltså vara klara att tas i bruk under sommaren 2013.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons