Annons

Snart bättre miljö i hamn

Efter larmet om den dåliga luften i Trelleborg har hamnbolaget intensifierat miljöarbetet.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2007
Så här kan det se ut i Trelleborgs hamn när färjelägena flyttat söder- och österut. I de västra delarna kan det bli bostäder eller parkmark. Bild: Bertil Hagberg/Sesamphoto/ Obs. Bilden är ett montage.
Så här kan det se ut i Trelleborgs hamn när färjelägena flyttat söder- och österut. I de västra delarna kan det bli bostäder eller parkmark. Bild: Bertil Hagberg/Sesamphoto/ Obs. Bilden är ett montage.Foto: 

– Vi hoppas att komma överens med rederierna om ett första steg som innebär att man kör med lågsvavligt bränsle under liggtiden i hamn från årsskiftet, säger Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn. Vi är långt framme i diskussionerna och tror att vi kommer att klara av detta.

Trelleborgs hamn kom med på listan över strategiskt viktiga hamnar i Sverige, men det betyder inte att det automatisk kommer att regna statliga investeringspengar över Trelleborg.

Annons

– Det ger oss en plattform, men det återstår mycket lobbyarbete ännu, säger Jan Isaksson (m), ordförande i hamnbolaget.

Catherine Persson (s), vice ordförande, håller med.

– Det gäller för oss att arbeta lika mycket nu som tidigare, säger hon. Men det är klart att det är en stor fördel att vi kom med på listan. De är mycket besvikna i Ystad, som hamnade utanför.

Leif Borgemark berättar att bolaget just nu är på gång med en ny ansökan till miljödomstolen, som avser utbyggnaden av hamnen söder- och österut.

Utbyggnaden, som beräknas ske under åren 2010– 2015, gör att den västra delen av hamnen frigörs för andra ändamål.

En viktig del av utbyggnaden är planerna på en ringled runt Trelleborg. Förslag till olika alternativa lösningar tas just nu fram på stadsbyggnadskontoret.

– Vi ska titta på en del av de olika problemen i infrastrukturberedningen nu i veckan, säger Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg.

När det gäller förskotteringen av utbyggnaden av E 6 hoppas politikerna i Trelleborg att Trelleborgs status som strategiskt viktig hamn innebär att regeringen säger ja så att utbyggnaden kan komma i gång snarast.

– En privatperson har dock överklagat regionens beslut att vara med och förskottera utbyggnaden vilket fördröjt det beslutet, säger Rutger Persson, kommundirektör i Trelleborg.

Även om det mesta av pengarna som Trelleborgs hamn drar in återinvesteras i verksamheten, menar Rutger Persson att hamnen betyder väldigt mycket för Trelleborg.

Annons

– Rederierna är stora arbetsgivare, det finns många speditionsföretag och åkerier i Trelleborg som ger arbetstillfällen, säger han. Många företag menar att hamnen är en viktig orsak till att de väljer att etablera sig i Trelleborg. Det finns helt klara stora ekonomiska fördelar för Trelleborg med hamnen, men exakt vad den innebär ekonomiskt har vi inte räknat på.

Jan Isaksson påpekar att hamnen också har ett betydande ekonomisk värde.

– Man har framför allt satsat på värdetillväxten, och inte på utdelning, säger han.

Ingen av politikern, vare sig från s-sidan eller från alliansen, verkar dock intresserade av att privatisera hamnen och inkassera det värde som finns i hamnen.

– Hamnen betyder oerhört mycket för många trelleborgare, säger Jan Isaksson.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons