Annons

Snålblåst och värme på julmix i Källstorp

Vinden överröstar julmusiken och de en gång ugnsvarma lussekatterna kallnar på nolltid. Det är julmarknad på gården till Källstorps församlingshem.
Trelleborg • Publicerad 10 december 2011
Ungdomskören och Unga röster spred sedvanlig julstämning i församlingshemmet.
Ungdomskören och Unga röster spred sedvanlig julstämning i församlingshemmet.Foto: Tomas Nyberg
Alla intäkter på julmixen, bland annat det som Elias Thell betalade till Veronica Nilsson och Lovisa Merikanto för lussekatten, gick till svältande på Afrikas horn.
Alla intäkter på julmixen, bland annat det som Elias Thell betalade till Veronica Nilsson och Lovisa Merikanto för lussekatten, gick till svältande på Afrikas horn.Foto: Tomas Nyberg

Mössan känns genast för varm och Ungdomskörens smäktande julsånger värmer även i själen. Det är julmarknad inne i Källstorps församlingshem.

Julmix heter julmarknaden i Källstorp. Och mix är verkligen rätt namn. Det är en mix mellan kyla och värme, mellan saft och glögg, mellan fiskdammar och lotterier.

Annons

Över allt vilar julens ande, och traditionen att det mesta ska vara sig likt. Mixen måste hålla sig inom julens ganska stränga ramar. Annars vore det liksom inte jul. Fråga bara kyrkomusikern Carina Hansson som i rummet längst in i församlingshemmet sjunger ytterst traditionella julsånger tillsammans med Ungdomskören och Unga röster.

– Några få nya julsånger kan bli örhängen, annars är det de gamla klassiska låtarna som folk vill ha. Tradition är bra, säger hon.

Det tycker också familjen Thell från Beddingestrand som står ute på gården. Elias Thell grabbar åt sig en lussekatt och rusar in i församlingshemmet samtidigt som pappa Ronny förklarar varför de är på plats.

– Vi brukar åka hit. Det är roligt när det händer något i trakterna. Per har döpt våra tre barn, så det känns lite speciellt att vara här, säger Ronny Thell.

Han sneglar bort mot kyrkoherden Per Kristiansson. Kyrkoherden ser ut att frysa en del, men kommer säkert att bege sig inomhus snart för att värma sig och uppleva den rätta mixen även den här julmarknaden.

Rebecka Sjöberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons