Snabb lagändring skapar oklarhet

Tack vare de färska lättnaderna i plan- och bygglagen är det nu möjligt att bygga komplementbostäder utan bygglov. Men det krävs en bygganmälan till en kostnad som varierar från kommun till kommun.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2014
Foto: Claudio Bresciani / TT

Lagändringen som trädde i kraft den 2 juli innebär att man inte längre behöver ansöka om bygglov för komplementbostäder på upp till 25 kvadratmeter – så kallade attefallshus.

Det krävs dock en anmälan mot en kostnad som varierar från kommun till kommun.

TA gjorde en jämförelse mellan Trelleborg och grannkommunerna Skurup, Vellinge och Svedala. Det visade sig att det råder en viss oklarhet i vad en bygganmälan för ett attefallshus ska kosta. Detta eftersom anmälningarna i praktiken kommer att behandlas som bygglovsärenden.

– Det är precis samma arbete som vid en bygglovsansökan, säger Mimmi Jacobsson, bygglovarkitekt på Vellinge kommun.

I Vellinge är kostnaden därför densamma som vid en bygglovsansökan, det vill säga 5 079 kronor

I Trelleborg är kostnaden 5 500 kronor och i Skurups kommun 4 635 kronor.

I Svedala kan man i dagsläget inte svara på vad det kommer att kosta - man inväntar de första ärendena för att kunna göra en bedömning.

Förvirringen beror delvis på att lagändringen kom till snabbt.

– Vi har haft alldeles för kort tid för att sätta oss in i allting, säger Mimmi Jacobsson.

Fanny Nyberg
Mattias Bolin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.